Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Maia Sandu, în vizită la Kiev. Președintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu se află, luni, într-o vizită în Ucraina, unde va avea o întrevedere cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Pe lângă discuțiile cu Volodimir Zelenski, Maia Sandu a vizitat localitățile de lângă capitala ucraineană  Borodianka, Bucea și Irpin, care au fost puternic bombardate în primele zile ale invaziei ruse. De asemenea, aici au fost descoperite mai multe crime împotriva civililor comise de soldații ruși.

„Astăzi sunt în Ucraina, la invitația președintelui Volodymyr Zelenskyy. Am început vizita, mergând în câteva orașe din regiunea Kyiv, care au fost distruse în primele săptămâni de război. Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați în timpul ocupației acestui orășel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte”, a postat Maia Sandu pe Facebook.

Președintele a mai scris că Republica Moldova „a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și cheamă comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict”.

„Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană”, a conchis Maia Sandu în postare.

VEZI GALERIA
6 imagini

„Acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE reprezintă „lumina de la capătul tunelului”

Maia Sandu a declarat vineri că acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE) reprezintă "lumina de la capătul tunelului" şi un obiectiv pentru care instituţiile şi societatea ţării lucrează de ani de zile.

”Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, ne dă speranţă. Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE”, a declarat ea într-o conferinţă de presă privind decizia luată joi, potrivit Agerpres.

Maia Sandu a avertizat că statutul ''nu schimbă lucrurile peste noapte'', dar pentru moldoveni ''este o speranţă, lumina de la capătul tunelului''. ''Apartenenţa la UE înseamnă să faci parte din piaţa UE. Pentru cetăţeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor lor şi mai multe oportunităţi aici, acasă".


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE