Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu și Volodimir Zelenski, primele reacții după decizia istorică a Consiliului European

Decizie istorică pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a aprobat statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Preşedintele Consiliului European Charles Michel, evocând un „moment istoric”, în plină ofensivă rusă.

Această decizie mult aşteptată de Kiev, luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles, marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.

Maia Sandu: Moldova are viitor, în Uniunea Europeană

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat drept ''o zi istorică pentru Moldova'' acordarea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană.

''Pornim pe drumul spre Uniunea Europeană, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunităţi şi mai multă ordine în ţara lor'', a declarat Maia Sandu după ce Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

URMĂREȘTE LIVE: Maia Sandu, invitată vineri la Euronews România

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a precizat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Volodimir Zelenski: Viitorul Ucrainei este în interiorul UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat „cu sinceritate” decizia istorică luată de Consiliul European și a subliniat că viitorul țării sale este „în interiorul UE”.

„Laud cu sinceritate decizia liderilor UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat, în cadrul #EUCO. Este un moment unic și istoric în relațiile dintre UE și Ucraina. (Sunt) Recunoscător lui Charles Michel, Ursulei von der Leyen și a liderilor UE pentru susținere. Viitorul Ucrainei este în interiorul UE”, a precizat președintele Ucrainei, Voloimir Zelenski, într-o postare pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE