Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reprezentanți de seamă ai comunității literare americane s-au reunit în fața Bibliotecii Publice din New York pentru a-și arăta solidaritatea cu Salman Rushdie. Unii dintre ei au citit cu voce tare din operele autorului britanic de origine indiană. Între timp, atacatorul lui s-a declarat „surprins” de faptul că scriitorul a supraviețuit.

„Alături de Salman”

Cu bannere pe care scria „Alături de Salman”, în mâini, membrii comunității artistice s-au declarat șocați de atacul în care autorul în vârstă de 75 de ani a fost grav rănit.

„Mă gândesc la tine oră deoră de o săptămână și te iubesc ca pe un frate. Și prețuiesc prietenia pe care am construit-o împreună în ultimii 30 de ani. Și de aceea Siri (Siri Hustvedt, soția lui Paul Auster n.r. ), eu și toți ceilalți scriitori adunați aici în această dimineață ne rugăm să vă te faci bine cât mai curând și să putem sta din nou de vorbă despre apărarea libertății, dreptății și toleranței în care tu și noi toți ceilalți credem cu atâta ardoare,” a declarat Paul Auster, poet, prozator și scenarist american. 

Salman Rushdie încă se recuperează pe patul de spital după ce a fost înjunghiat vinerea trecută, când se pregătea să țină o prelegere la un centru de lângă New York. El a primit nenumărate amenințări cu moartea pentru modul cum l-a prezentat pe profetul Mahomed în romanul său controversat „Versetele satanice”, publicat acum 33 de ani.

Hadi Matar, tânărul de 24 de ani care l-a atacat pe Rushdie, este acuzat de tentativă de omor și a invocat opera autorului într-un interviu recent, dat după arestarea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE