Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salman Rushdie, operat de urgență după ce a fost înjunghiat. Impresarul scriitorului: ”Veştile nu sunt bune”

UPDATE 20.05

Hadi Matar, suspectul atacului asupra scriitorului Salman Rushdie, comis vineri în timpul unei conferinţe la New York, a fost sâmbătă inculpat formal pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, relatează Reuters.

Procurorul care se ocupă de caz, Jason Schmidt, şi agenţiile federale americane încearcă acum să înţeleagă planificarea şi pregătirea atacului, precum şi motivaţia suspectului în vârstă de 24 de ani, urmând să stabilească dacă vor fi formulate şi alte capete de acuzare împotriva acestuia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Salman Rushdie, autorul cărţii ''Versetele satanice'', a fost conectat la un aparat de ventilație, după a fost înjunghiat în zona gâtului și abdomenului. Reputatul scriitor a fost atacat, vineri, în timp ce se afla pe scenă la un eveniment organizat în statul american New York. Bărbatul care l-a atacat pe Salman Rushdie a fost arestat.

După ce a fost înjunghiat pe scena unui centru cultural din Chautauqua, Salman Rushdie a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital. Scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost operat de urgență, a precizat maiorul Eugene Staniszewski, reprezentant al Poliţiei statului New York.

''Veştile nu sunt bune", a anunțat vineri seară Andrew Wylie, impresarul agentul scriitorului britanic, pentru The New York Times.

Salman Rushdie își va pierde, cel mai probabil, un ochi. Nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului, a mai precizat reprezentantul acestuia. Andrew Wylie a mai spus că Rushdie a fost conectat la un aparat de ventilație mecanică încă de vineri seara.

Cine l-a înjunghiat pe Salman Rushdie

Polițiștii americani au anunțat că bărbatul acuzat de înunghierea lui Salman Rushdie este Hadi Matar, un tânăr de 24 de ani din localitatea Fairview, New Jersey.

Matar s-a născut la 10 ani după ce Salmah Rushdie a publicat romanul ''Versetele satanice'' în septembrie 1988. Din acest motiv, motivul pentru care a comis atacul este unul necunoscut, au mai precizat polițiștii americani.

Salman Rushdie, atacat pe scenă

Cu puţin timp înainte de ora 11:00 (15:00 GMT), ''un suspect s-a repezit pe scenă (a sălii de conferinţe) şi i-a atacat pe Salman Rushdie şi pe intervievator'', ''înjunghiindu-l'' pe scriitor ''în gât'', a anunţat Poliţia vineri seara.

Potrivit anchetatorilor, Rushdie a fost ''înjunghiat şi în abdomen'', în momentul în care se pregătea să țină o prelevere literară. De asemenea, gazda conferinţei, Ralph Henry Reese, în vârstă de 73 de ani, a fost "uşor rănit la faţă".

Emmanuel Macron și Boris Johnson au condamnat atacarea lui Salman Rushdie

''Lupta lui este şi a noastră, universală", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pe Twitter.

Președintele francez a dat asigurări că "astăzi, mai mult ca niciodată, alături de el''.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson s-a declarat ''consternat de faptul că Sir Salman Rushdie a fost înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să îl apărăm'', referindu-se la libertatea de exprimare.

PEN America, organizaţia mondială a scriitorilor, şi-a exprimat, de asemenea, "şocul şi oroarea", dezvăluind că vineri dimineaţă Rushdie le-a oferit "ajutorul său pentru scriitori ucraineni".

Asasinarea lui Salman Rushdie, cerută de ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini

Salman Rushdie s-a născut la 19 iunie 1947 la Bombay, cu două luni înainte de independenţa Indiei. A cresuct crescut de o familie bogată, progresistă şi cultă de intelectuali musulmani nepracticanţi.

Scriitorul a stârnit controverse în lumea musulmană, după publicarea romanului ”Versetele satanice” în septembrie 1988. Ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini a emis o "fatwa" în 1989 prin care cerea asasinarea scriitorului.

Din acest motiv, Salman Rushdie a fost obligat să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei, mutându-se din ascunzătoare în ascunzătoare. Avea să se confrunte cu o singurătate imensă, accentuată de despărţirea de soţia sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate "Versetele...".

Trăind discret la New York, Salman Rushdie şi-a reluat o viaţă mai mult sau mai puţin normală, continuând în acelaşi timp să susţină satira şi ireverenţa în cărţile sale.

Dar fatwa nu a fost niciodată ridicată, iar mulţi dintre traducătorii cărţii sale au fost răniţi de atacuri sau chiar ucişi, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.

''Au trecut 30 de ani'', declara el în toamna anului 2018. "Acum totul este în regulă. Aveam 41 de ani la vremea respectivă (a fatwa), iar acum am 71 de ani. Trăim într-o lume în care preocupările se schimbă foarte repede. Acum există mult mai multe motive să ne fie frică, alţi oameni pe care să-i ucidem...".

Acest maestru al realismului magic, un om de o cultură imensă care se declară apolitic, a fost făcut cavaler de către regina Angliei în 2007, spre disperarea extremiştilor musulmani. A scris aproximativ 15 romane, povestiri pentru tineri, nuvele şi eseuri în limba engleză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE