Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden condamnă ”atacul brutal” asupra lui Salman Rushdie. Scriitorul nu a acceptat ”să fie redus la tăcere”

Președintele american Joe Biden a condamnat în termeni duri ”atacul brutal” asupra scriitorului britanic şi american Salman Rushdie care a fost înjunghiat în timpul unei conferințe în statul New York.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Salman Rushdie nu a acceptat "să fie hărţuit sau redus la tăcere" şi împreună cu soţia sa Jill Biden "cu toţi americanii şi oamenii din întreaga lume se roagă pentru sănătatea şi recuperarea lui".

”Jill și cu mine am fost șocați și întristați după ce am aflam despre atacul brutal asupra lui Salman Rushdie, care a avut loc ieri (vineri, n.red) la New York. Împreună cu toți americanii și oamenii din întreaga lume, ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa. Sunt recunoscător primelor persoane care au intervenit pentru a-i acorda ajutor lui Rushdie și pentru a-l imobiliza pe atacator.

Salman Rushdie - cu buna sa înțelegere a umanității, cu modul său inegalabil de relatare, cu refuzul său de a fi intimidat sau redus la tăcere - reprezintă idealuri esențiale, universale. Adevărul. Curajul. Rezistența. Capacitatea de a împărtăși idei fără teamă. Acestea sunt elementele de bază ale oricărei societăți libere și deschise. Iar astăzi, ne reafirmăm angajamentul față de aceste valori profund americane, solidari cu Rushdie și cu toți cei care susțin libertatea de exprimare”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Salman Rushdie este autorul cărţii ''Versetele satanice'' şi ţinta unei fatwa din partea Iranului timp de peste 30 de ani. Scriitorul a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în statul New York, de un bărbat de 24 de ani. Hadi Matar a fost inculpat de tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE