Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salman Rushdie și-a revenit. Scriitorul a fost înjunghiat la un eveniment din New York

Scriitorul Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator și poate vorbi din nou, după ce a fost înjunghiat în New York.

Deocamdată nu se știe clar motivul atacului. Scriitorul este cunoscut pentru volumul ”Versetele Satanice”, considerat o blasfemie de către regimul iranian. Liderul suprem de la Teheran a emis, în urmă cu mai bine de 30 de ani, un edict religios prin care îi îndemna pe musulmani să-l ucidă pe autor.

Salman Rushdie a fost operat de urgență, după atacul fulgerător. Salman Rushdie se afla pe scena unui eveniment din New York, unde urma să vorbească despre faptul că Statele Unite sunt loc de refugiu pentru scriitorii și artiștii aflați în exil, atunci când un individ din public s-a repezit asupra lui.

Salman Rushdie s-a născut într-o familie musulmană din Mumbai India. La 13 ani s-a mutat în Regatul Unit pentru a studia la King’s College, din Cambridge. Cea mai cunoscută operă a sa este romanul Versetele Satanice, publicat în 1988.

Acesta i-a atras furia regimului de la Teheran din cauza modului în care era prezentat profetul Mohamed. În 1989, liderul suprem al Iranului, Ayatolahul Khomeini a emis un decret religios prin care l-a condamnat la moarte pe scriitor.

Tuturor musulmanilor li se cerea să-i omoare pe Salman Rushdie și pe editorii volumului.O tentativă de a-l ucide a eșuat chiar în același an, după ce bomba pregătită la un hotel din Londra a explodat prea devreme. Pe capul scriitorului a fost pusă și o recompensă de peste trei milioane de dolari.

Salman Rushdie a trăit retras și a primit, de-a lungul anilor, mii de amenințări cu moartea. A publicat în total 16 cărți. A câștigat Booker Prize cu volumul ”Copiii din miez de noapte”. Și a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Atacul de acum de la New york a fost condamnat la unison de lideri politici din întreaga lumea și de personalități ale lumii culturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE