Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suspectul lui Salman Rushdie pledează „nevinovat” după atacul de la New York

Suspectul acuzat că l-a atacat pe Salman Rushdie a pledat sâmbătă seara „nevinovat” pentru „tentativă de omor” la un tribunal american.

Rushdie, a cărui scriere a dus la ani de amenințări cu moartea, a suferit răni grave în atacul care a avut loc vineri, în timp ce se pregătea să susțină o prelegere la New York.

Autorul cărții „Versuri satanice” -- pe care unii musulmani îl consideră blasfemie -- a fost deconectat de la ventilator și poate vorbi din nou, deși rămâne într-o stare critică în spital.

Andrew Wylie, agentul scriitorului britanic, a confirmat vestea presei americane, spunând că Rushdie „își va pierde probabil un ochi” și că brațul și ficatul i-au fost afectate.

Poliția l-a identificat pe atacator în persoana lui Hadi Matar, un tânăr de 24 de ani, din Fairview, New Jersey. Acesta este de origine libaneză. Matar a fost arestat la fața locului. Incidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 11 dimineața și s-a prezentat sâmbătă la un tribunal din New York purtând o salopetă alb-negru. El a pledat nevinovat de acuzațiile de tentativă de omor și agresiune.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a scris pe Twitter că este îngrozit de faptul că Rushdie a fost atacat, „în timp ce își exercită un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să-l apărăm”.

Autorul născut în India a fost transportat cu avionul la cel mai apropiat spital și operat de urgență, a declarat reporterilor maiorul poliției statului New York, Eugene Staniszewski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE