Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ludovic Orban acuză Guvernul că ține ridicat prețul energiei și gazelor: Permite companiilor de stat să practice cele mai mari prețuri ca să își umfle bugetul

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat că românii plătesc aproape cel mai mare preț al energiei și gazelor din Uniunea Europeană și a acuzat Guvernul că ”permite companiilor de stat să practice cele mai mari prețuri”, în condițiile în care ”statul deține 82% dintre producătorii de energie electrică și 65% din piața de gaz”.

Invitat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, fostul premier Ludovic Orban a criticat coaliția de guvernare PSD-PNL pe care a acuzat-o că pune în aplicare o ”guvernare bezmetică”.

”E o guvernare bezmetică, fără niciun plan, fără niciun obiectiv pe termen lung stabilit. Totul e o zăpăceală! Se trezesc că au încasări prea mici, cresc taxe și impozite”, a declarat liderul Forței Dreptei, la Euronews România.

De altfel, fostul premier Ludovic Orban a reamintit că PSD și AUR l-au învinuit că a liberalizat piața energiei, în perioada în care a condus Guvernul, însă atunci prețul gazului și al energiei electrice era ”sub media europeană”.

”Când a crescut prețul la energie, PSD-iștii și AUR-iștii care și ei sunt niște PSD-iști mascați, toți au zis: Orban e de vină pentru că a liberalizat piața energiei. Așa au pus ei concluzia.

Numai că Orban, când a liberalizat piața energiei, prețul gazului era sub media europeană și prețul energiei electrice era sub media europeană”, a precizat fostul premier.

De asemenea, fostul lider PNL a evidențiat că, în acest moment ”nu mai există liberalizare” și, chiar dacă Guvernul oferă compensări, românii plătesc al doilea cel mai mare preț al energiei din Uniunea Europeană, după Irlanda.

”De ce astăzi când nu mai există liberalizare și prețul e fixat administrativ și se asigură compensări, de ce astăzi în România prețul energiei electrice este cel mai mare pentru companii din toată Europa?

De ce în România prețul la energie electrică a crescut cel mai mult? Cred că suntem pe locul doi. Irlanda e pe primul loc la creșterea prețului la energie electrică. Și de ce prețul la gaze este peste medie? Acum nu mai e nicio liberalizare!”, a punctat Orban.

Orban, despre creșterea prețului energiei. ”Cum să nu ți se prăbușească industria?”

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că unul dintre motivele pentru care românii plătesc facturi mari la energie electrică și gaze este faptul că ”Guvernul este cel care permite companiilor de stat să practice cele mai mari prețuri”

”De ce scade industria? Firmele din România plătesc factura la energie, kilowatt-ul la aproape cel mai mare preț din UE. Cum să nu ți se prăbușească industria?

Pentru că statul deține 82% dintre producătorii de energie electrică, 65% din piața de gaz și Guvernul este cel care permite companiilor de stat să practice cele mai mari prețuri.

De ce? Ca să își umfle bugetul, pentru că ei confiscă 90% din dividende. Cu cât e prețul la energie mai mare, cu cât încasează TVA mai mare”, a explicat Orban.

Ludovic Orban: ”Tările care au avut ceva cap au redus fiscalitatea pe energie”

”Știți că se plătește în continuare acciză pe factura la energie? Se plătește în continuare bonusul de cogenerare pentru companii care au megaprofituri și ei primesc în continuare bonusul de cogenerare pe care-l plătește cetățeanul pe factură.

Majoritatea parlamentară refuză să adopte legea noastră.

Uitați-vă ce au făcut țările care au avut ceva cap: au redus fiscalitatea pe energie; fie au redus TVA-ul, au renunța la acciză. Ori, noi păstrăm cea mai mare fiscalitate la energie”, a concluzionat Ludovic Orban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE