Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea pensiilor și salariilor anulează ajutoarele. Sute de mii de gospodării riscă să rămână fără ajutoare de energie

Creșterea pensiilor și a salariilor de la 1 ianuarie are un efect de bumerang asupra românilor cu venituri mici.

Sute de mii de gospodării sunt pe punctul de a rămâne fără ajutoarele de încălzire și suplimentul pentru energie.

Cauza este explicată într-un document guvernamental citat de publicația online profit.ro.

După majorarea cu 13,8% a pensiilor și cu 5% a salariilor la stat, o parte dintre beneficiarii acestor ajutoare au trecut la o treaptă de venit superioară.

Veniturile nu pot depăși 1.386 de lei de persoană

Reamintim: veniturile nu pot depăși 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor și 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

Consecința este evidentă: scăderea sau anularea acestor beneficii. Acum, autoritățile încearcă să rezolve problema: vor ca persoanele în această situație să poată primi în continuare ajutoarele.

Excepție vor face cei care depun cererile după 1 ianuarie. Mai rămâne ca măsura să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență.

Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 se ridică la 125,9 miliarde lei, anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie, a declarat marţi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget", declara ministra Muncii, la finalul anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE