Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carduri sociale 2024. Nouă tranșă de bani, virată din 15 aprilie: 250 de lei pentru alimente și mese calde

Și în anul 2024, românii cu venituri nete sub 2.000 lei vor primi carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei. Acestea vor fi încărcate la fiecare două luni.

Din 15 aprilie, va fi virată o nouă tranșă de bani pentru persoanele cu venituri mici.

De altfel, începând cu 2025 și până în 2027, aceste carduri vor avea o valoare nominală de 125 lei, fiind alimentate o dată la șase luni.

De acest ajutor, acordat o dată la 2 luni, beneficiază aproximativ 2,5 milioane de persoane, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de

Astfel, pentru anul 2024, calendarul acordării celor șase tranșe de câte 250 de lei va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În 2023 banii au fost încărcați pe carduri între data de 10 și 15 a fiecărei luni.

15/04/2024 , 10:48

Noua tranșă de bani va fi virată din 15 aprilie pe cardurile sociale

De astăzi încep să fie virați banii pentru alimente pe cardurile sociale ale românilor cu venituri mici, a anunțat ministrul Investițiilor, Adrian Câciu.

Vorbim despre cei 250 de lei, sumă destinată pentru cumpărarea de alimente de bază sau mese calde și de care beneficiază aproximativ 2,6 milioane de persoane. Între acestea, se numără pensionari, persoane cu handicap, dar și familiile cu mulți copii sau cele monoparentale.

Procesul de încărcare a cardurilor se va încheia pe 25 aprilie, iar următoarea tranșă a ajutorului financiar va fi virată în luna iunie.

Guvernul a stabilit că, anul acesta, valoarea tichetelor sociale să rămână la 250 de lei, însă de anul viitor suma va fi redusă la jumătate, respectiv la 125 de lei.

19/02/2024 , 10:30

Tichetele sociale, încărcate începând cu 16 februarie

Ministrul Adrian Câciu a anunțat că de vineri, 16 februarie, a început încărcarea tichetelor sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei pentru beneficiarii măsurii.

”Încărcarea cardurilor pentru prima tranșă va avea loc pe tot parcursul săptămânii viitoare (săptămâna 19-23 februarie - n.r.), etapizat: în prima parte a săptămânii aproximativ 1,6 milioane de beneficiari vor primi sprijinul pe carduri, urmând ca aproximativ 1 milion de persoane să primească sprijinul în cea de-a doua parte a săptămânii.

Concomitent, se vor distribui 90 de mii de carduri pentru noii beneficiari eligibili, care vor ajunge la aceștia prin Poșta Română.”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România.

Cine sunt beneficiarii cardurilor sociale

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Plafonul pentru anul în curs a crescut la 2.000 de lei, de la 1.700 lei, anul trecut, ceea ce înseamnă și o nouă lista a beneficiarilor.

”Primele alimentări ale acestor tichete electronice pentru anul 2024 se vor face în următoarele săptămâni, la jumătatea lunii februarie, după ce, împreună cu autorităţile acreditate şi cu autorităţile locale, se va face un nou inventar al persoanelor beneficiare de acest program, având în vedere că plafonul, menţionez încă o dată, a fost ridicat pentru anul în curs la 2.000 de lei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

În 2024, voucherele alimentare se acordă în şase tranşe. Pentru stabilirea listelor, este nevoie de bazele de date de la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE