Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 97. Rusia aduce unităţi suplimentare în Insula Şerpilor

La aproape 100 de zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Moscova își concentrează trupele în special în regiunea separatistă Donbas. Forțele ruse se apropie de Severodonețk din trei părți. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat primele linii ale frontului și a declarat că regiunea este în mare pericol. El a făcut apel la unitatea occidentală și a cerut mai multe arme pentru țara sa.

Conform ultimelor informații armata Rusiei avansează în orașul-cheie Severodonețk și în estul Ucrainei. Televiziunea de stat de la Moscova a difuzat imagini din regiune și susține că orașul este aproape complet sub controlul separatiștilor.

Localnicii au spus că tancurile rusești au înaintat spre centrul orașului și au dărâmat tot ce a rămas neatins de bombardamente. Primarul din Severodonețk a spus că orașul este acum o ruină și zeci de mii de oameni și-au părăsit casele.

Conform experților, Moscova nu și-ar fi atins obiectivele inițiale. Astfel, aplică o nouă strategie: rușii vor să obțină controlul unei părți cât mai mari din regiunea separatistă Donbas, prin care ar bloca alimentarea Ucrainei cu arme.

Putin ar fi dat termen armatei ruse să captureze întregul Donbas până la 1 iulie

UPDATE 14:55 Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune „24-îi kanal”, transmite Agerpres.

Având în vedere că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Doneţk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, şi trupele ruse agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk şi Doneţk), susţin respectivele surse din serviciile de informaţii ucrainene.

Rusia anunţă că va preda Kievului 152 de cadavre ale combatanţilor ucraineni găsite la Azovstal

UPDATE 14:50 Rusia va preda în curând Ucrainei corpurile neînsufleţite a 152 de combatanţi ucraineni găsite într-o „dubă izotermă” aflată în zona uriașului combinat siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat în prezent sub controlul forţelor ruse şi al miliţiilor proruse din Doneţk. Anunțul a fost făcut marţi Ministerul rus al Apărării, citat de EFE şi DPA.

„În duba al cărei sistem de refrigerare nu funcţiona erau depozitate 152 de cadavre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care susţine că geniştii ruşi ar fi descoperit mine plasate sub cadavrele soldaţilor ucraineni, cu o încărcătură explozivă „capabilă să distrugă toate cadavrele din dubă”.

Informaţia respectivă este preluată ca atare de agenţiile de presă menţionate, care în condiţiile actuale de război nu au posibilitatea de a o verifica din surse independente, notează Agerpres.

Viktor Orban salută derogarea obţinută în privinţa embargoului UE asupra petrolului din Rusia

UPDATE 14.30: Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat marţi acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia.

Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei „bombe atomice” lansate asupra economiei ungare.

În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit luni la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene.

Prima navă cargo a plecat din portul Mariupol cu destinaţia Rusia

UPDATE 13.30: O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.

În replică, Ucraina a apreciat că livrarea de metal spre Rusia din Mariupol, oraş a cărui capturare a dat Moscovei o legătură terestră între Rusia continentală şi peninsula Crimeea, este echivalentă cu un jaf.

Rusia aduce unităţi suplimentare în Insula Şerpilor, între care două divizioane de S-300

UPDATE 12.30: Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră "Kalibr" se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Trupele ruse avansează lent spre centrul oraşului Severodoneţk, unde au loc lupte de stradă

UPDATE 11.30: Trupele ruse avansează lent spre centrul oraşului Severodoneţk, în regiunea Luhansk (Lugansk), continuând asaltul chiar în acest moment, a declarat marţi guvernatorul (ucrainean) al regiunii respective, Serhii Gaidai, la televiziunea de stat ucraineană.

Trupele ucrainene care apără Severodoneţk nu riscă să fie încercuite, a apreciat el, argumentând că acestea s-ar putea retrage la Lisiceansk peste râu.

Situaţia de securitate în regiunea Luhansk era marţi dimineaţă „ultra-complicată", a indicat Gaidai pe contul său din Telegram.

Preţul petrolului a crescut după ce UE a interzis majoritatea importurilor din Rusia

UPDATE 10.40: Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale.

Zelenski: Rusia utilizează Asia şi Africa drept „monedă de schimb'' în războiul împotriva Ucrainei

UPDATE 09.30: Rusia utilizează locuitorii din Asia şi Africa drept „monedă de schimb" prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, care deţine 22 de milioane de tone de grâne în depozitele sale, a denunţat luni seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Blocarea exporturilor noastre de către Rusia destabilizează situaţia la nivel global. Ca rezultat, alimentele devin din ce în ce mai scumpe în diferite ţări. În consecinţă, există o ameninţare de foamete în Africa, în Asia şi în unele ţări europene", a afirmat Zelenski în discursul său cotidian adresat ucrainenilor.

Armata rusă a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a capturat o parte din coasta ucraineană a Mării Azov, astfel încât „nu putem exporta 22 de milioane de tone de cereale care sunt deja în depozite în ţara noastră. Acesta este volumul care urma să meargă pe piaţa externă", a adăugat preşedintele ucrainean.

Cancelarul Scholz se declară neimpresionat de avertismentele preşedintelui Putin

UPDATE 08.30: Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu este impresionat de avertismentele preşedintelui rus Vladimir Putin privind continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina.

Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântaţi „şi, de aceea, vom continua cu ceea ce am început", a declarat cancelarul Scholz într-un interviu acordat programului de ştiri „Tagesthemen" al postului public ARD.

Pe lângă livrările suplimentare de arme către Ucraina, este prevăzută şi o mai bună dotare a Bundeswehr-ului cu un program planificat de 100 de miliarde de euro.

Franţa îşi va „continua şi întări" livrările de armanent către Ucraina, asigură şefa diplomaţiei franceze

UPDATE 07.00: Franţa îşi „va continua şi întări" livrările de armament către Ucraina, a anunţat luni noua şefă a diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, în vizită la Kiev.

Preşedintele francez Emmanuel Macron „i-a împărtăşit decizia sa preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski de a continua şi chiar a întări sprijinul" său militar pentru Ucraina, a declarat Colonna, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

„Acest sprijin va continua", a afirmat şefa diplomaţiei franceze, evocând mai exact "livrările de armament".

Macron a anunţat deja la sfârşitul lui aprilie trimiterea de material militar Kievului, în special tunuri automotor de tip Caesar.

Principalele evenimente:

Embargou progresiv asupra importului de petrol rusesc şi nouă miliarde de euro Kievului

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel, potrivit Agerpres.

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,„acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război" şi punând o „presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

SUA nu vor trimite Ucrainei rachete care pot lovi Rusia

Preşedintele Joe Biden a afirmat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia.

Liderul de la Casa Albă a dezminţit implicit ştiri conform cărora guvernul american se pregăteşte să le trimită ucrainenilor rachete avansate cu rază lungă de acţiune, pentru războiul de apărare împotriva Rusiei.

„Certurile interne trebuie să înceteze'', a îndemnat preşedintele Ucrainei ţările membre ale UE

„Certurile interne trebuie să înceteze", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se ţărilor Uniunii Europene şi îndemnându-le la „o mai mare unitate" care să permită adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE