Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 81. Lupte grele în Donbas. Ucraina lansează o contraofensivă în apropiere de Izium, în estul țării, oraș aflat sub controlul Rusiei

Publicat de: Euronews

UPDATE 16.00 Locuitorii Kievului reacționează la victoria de la Eurovision

Victoria Ucrainei la Eurovision de sâmbătă seara a oferit un moment de bucurie locuitorilor din Kiev, a căror viață de zi cu zi este încă marcată de război.

Această victorie "este o mică rază de speranță", a declarat pentru AFP Iryna Vorobey, o antreprenoare în vârstă de 35 de ani. Sprijinul publicului european a fost "incredibil", "este foarte important pentru noi în aceste momente", a spus ea.

"Sunt foarte fericit (...), această victorie îmi ridică moralul", a adăugat Andriy Nemkovych, un manager de proiect în vârstă de 28 de ani.

Au existat deopotrivă și opinii mai ferme cu privire la ce ar trebui să primească Ucraina.

"Nu este cel mai important lucru în acest moment", a declarat Vadym Zaplatnikov, în vârstă de 61 de ani. "Recuperarea Peninsulei Crimeea ar fi într-adevăr altceva", a spus el.

Succesul înregistrat sâmbătă seara în Italia a fost a treia victorie a Ucrainei la Eurovision, după cea din 2004 și mai ales cea din 2016, la doi ani după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea. La acel concurs, Jamala a câștigat cu piesa "1944", un cântec despre deportarea tătarilor de către Stalin.

UPDATE 15.00 Finlanda va depune oficial cererea pentru aderarea la NATO

Finlanda a decis să depună cererea de aderare la NATO, au anunțat duminică președintele și premierul de la Helsinki. Decizia este o consecință directă a invaziei Rusiei în Ucraina.

"Aceasta este o zi istorică. A început o nouă eră", a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö, într-o conferință de presă comună, alături de premierul Sanna Marin.

Parlamentul finlandez este așteptat să aprobe decizia în zilele următoare.

O cerere oficială de aderare va fi apoi depusă la sediul central al NATO de la Bruxelles, cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare. Totodată, miniștrii de Externe ai statelor membre NATO se întâlnesc duminică la Berlin.

Unicul obstacol ce trebuie depășit, pentru ca Finlandă să adere la NATO, este reprezentat de opoziția Turciei față de candidatura sa.

Potrivit procedurii de aderare, fiecare stat membru NATO are drept de VETO în ceea ce privește accesul în Alianță.

UPDATE 14.00 Mircea Geoană: Victoria Ucrainei la Eurovision arată imensa susținere publică

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că succesul Ucrainei la Eurovision reflectă "imensul sprijin public" de care beneficiază această ţară atacată de Rusia.

"Am văzut ieri (sâmbătă - n. red.) imensul sprijin al publicului (pentru Ucraina - n. red. ) în toată Europa (...). Fără îndoială, cântecul era minunat", a subliniat Mircea Geoană înaintea reuniunii de la Berlin a miniştrilor afacerilor externe al ţărilor NATO, adăugând că ruşii "au lansat războiul cel mai brutal şi mai cinic de după Al Doilea Război Mondial".

UPDATE 13.00 În timp ce Ucraina sărbătorește succesul de la Eurovision, Rusia lansează rachete

Patru rachete au lovit duminică dimineața infrastructura militară din Yavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, a declarat guvernatorul regiunii Lvov, Maxim Kozitsky.

"Obiectivul este complet distrus", a declarat Kozitsky, într-un mesaj pe Telegram. "Potrivit informațiilor, nu există victime. Nimeni nu a cerut ajutor medical".

Anterior, Comandamentul aerian regional "Vest" al Forțelor Aeriene din Ucraina a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că mai multe rachete au fost lansate în primele ore ale dimineții spre regiunea Lvov dinspre Marea Neagră.. Două dintre rachete au fost distruse, înainte de a atinge țintele, a precizat aceasta.

Atacul Rusiei a vizat transportul feroviar și alte infrastructuri critice în Lvov, și în împrejurimi - obiective aflate în apropierea graniței cu Polonia și poartă de acces importantă pentru armamentul furnizat de NATO.

Oficialii occidentali au declarat că, în ciuda atacurilor, nu a existat vreun impact considerabil asupra capacității Ucrainei de a-și aproviziona forțele armate.

UPDATE 12.00 Volodymyr Zelenskyy felicită Kalush Orchestra


Președintele Zelenskyy a felicitat Kalush Orchestra pentru victoria Ucrainei la Eurovision și a promis că țara sa va găzdui competiția anul viitor, la Mariupol.

Solistul trupei Kalush Orchestra a declarat că toți membrii trupei sunt "gata să lupte" din nou în războiul cu Rusia, atunci când vor reveni în Ucraina.

Serviciile militare de informații din Marea Britanie spun că Rusia a pierdut probabil o treime din forțele de luptă terestre pe care le-a trimis în invazia ce a început în 24 februarie.

Un înalt oficial NATO spune că avansul trupelor ruse în Ucraina pare să capete lentoare. Acesta și-a exprimat speranța că Kievul poate câștiga războiul.

Diplomați de rang înalt din NATO se întâlnesc astăzi la Berlin, pentru a discuta despre acordarea unui sprijin mai mare Ucrainei și despre demersurile Finlandei, Suediei și altor state de a se alătura alianței Nord-Atlantice.

Finlanda urmează să își oficializeze cererea de aderare la NATO, înaintea unei reuniuni a partidului de guvernământ din Suedia, pentru a discuta o posibilă cerere comună de aderare a celor două state.

Ucraina a lansat o contraofensivă în apropiere de Izium

"Cel mai fierbinte punct rămâne în direcția Izium", a declarat Oleh Sinegubov, guvernatorul regiunii din Estul Ucrainei, pe Twitter. "Forțele noastre armate au trecut la o contraofensiva și au determinat inamicul să se retragă de pe unele fronturi", a scris acesta.

Retragerea graduală a armatei ruse poate fi calificată drept un eșec major, în ceea ce privește planurile Moscovei de a pune stăpânire pe Donbas, unde se concentrează cea mai mare parte din forța militară a Rusiei în Ucraina.

Totodată, forțele ucrainene continuă să apere Izium și să saboteze liniile de aprovizionare ale trupelor ruse, ceea ce îngreunează capacitatea Moscovei de a încercui luptătorii ucraineni în Donbas.

Volodymyr Zelenskyy: Este imposibil de prezis cât va dura războiul

Președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat în discursul său către națiune că, deși ucrainenii fac tot ce pot pentru a-i învinge pe ruși, "nimeni nu poate prezice astăzi cât va dura acest război".

"Acest lucru va depinde, din păcate, nu numai de poporul nostru, care face tot ce poate (…), acest lucru va depinde de partenerii noștri, de țările europene, de întreaga lume liberă".

El a spus că le este recunoscător tuturor celor care depun eforturi pentru a augumenta sancțiunile impuse Rusiei și pentru creșterea sprijinului militar și financiar acordat Ucrainei.

"Aceasta este singura cale pentru protejarea libertății în fața invaziei rusești. Iar pentru țările Occidentale, aceasta nu este o simplă cheltuială. Nu ține de contabilitate, ci de viitor."

Zelenskyy a mai precizat că Ucraina a doborât vineri al 200-lea avion rusesc din război și a reiterat pierderile grele ale Rusiei – tancuri, vehicule blindate, elicoptere și drone.

Ucraina se pregătește să trimită trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși în Rusia

Deși Kremlinul nu a solicitat returnarea cadavrelor, autoritățile ucrainene spun că acționează în conformitate cu dreptul internațional.

Rămășițele soldaților ruși au fost transferate într-o unitate din afara Kievului, înainte de a fi încărcate în trenuri frigorifice în așteptarea returnării. Șeful departamentului de cooperare civilo-militară din Ucraina a precizat că, deși aceste transferuri sunt parte a protocolului internațional, Kremlinul nu a făcut apel pentru returnarea cadavrelor.

"Partea ucraineană este pregătită să le predea mâine sau chiar astăzi. Cu toate acestea, până acum nu au existat apeluri din partea rusă pentru a primi aceste cadavre”, a declarat Volodymyr Lyamzin, oficial al armatei ucrainene.

Kremlinul continuă să critice aspru acțiunile Occidentului cu privire la Ucraina.

Occidentul “ne-a declarat un război hibrid total și este greu de prezis cât va dura totul”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a avertizat că întreaga lume va resimți consecințele, fără excepție.

Oficialul a mai precizat că Rusia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a evita o confruntare directă cu Occidentul, însă, acum, Moscova a acceptat provocarea Vestului, pentru că s-a obișnuit de multă vreme cu sancțiunile impuse. Lavrov a făcut aceste declarații, în marja unei reuniuni a Consiliului pentru politică externă și de securitate pro-Kremlin, ce a avut loc la Moscova.

Șeful serviciilor de informații militare din Ucraina a declarat că Rusia va fi învinsă până la sfârșitul anului

El s-a arătat optimist cu privire la situația conflictului, declarând că războiul din Ucraina va ajunge într-un punct de cotitură în luna august, iar Rusia va fi învinsă înainte de finele anului. Kiril Budanov a mai spus că Vladimir Putin se află într-o stare fizică si psihologică proastă. El a afirmat că președintele rus este foarte bolnav, suferind de mai multe boli în același timp, printre care și cancer. El a mai adăugat că Ucraina cunoaște vulnerabilitățile și planurile militare ale Rusiei.

Până în acest moment, Rusia a reușit să controleze complet un singur oraș important din Ucraina, Herson, fără să ajungă la porțile Kievului.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat pe Vladimir Putin, pentru a-i spune că Finlanda vrea să adere la NATO

Sauli Niinisto, președintele Finlandei, l-a sunat sâmbătă pe omologul rus, Vladimir Putin, pentru a-l anunța despre candidatura statului la NATO.

''Conversaţia a fost directă şi la obiect şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă'', a declarat şeful statului finlandez într-un comunicat al preşedinţiei.

Un anunț al candidaturii Finlandei este așteptat astăzi, în contextul în care președintele și premierul Finlandei au anunțat joi că se vor alătura cât mai repede Alianței Nord-Atlantice, decizie generată de tensionarea mediului de securitate regional, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. Miercuri, Niinisto a declarat că Moscova este responsabilă pentru inițiativa de a accede în NATO, Finlanda fiind recunoscută pentru neutralitatea sa istorică.

Este așteptată în zilele următoare o cerere de aderare la NATO și din partea Suediei.

Finlanda, optimistă că Turcia îi va acorda undă verde pentru NATO

Ministrul Afacerilor Externe din Finlanda, Pekka Haavisto, se declară încrezător cu privire la obținerea acordului Turciei pentru aderarea Finlandei la NATO, în ciuda ostilității președintelui turc Recep Tayyip Erdogan față de accesul Finlandei și a Suediei la NATO. Turcia, de asemenea membră NATO, a amenințat că va bloca aderarea Finlandei și a Suediei. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu dorește să vadă făcută "aceeași greșeală precum cea din momentul aderării Greciei", un vecin cu care Turcia a avut dintotdeauna relații complicate.

Războiul din Ucraina a afectat securitatea alimentară globală

Ministrul german al Agriculturii a declarat că strategia lui Putin este "de a se asigura că Ucraina, pe care nu o poate învinge, este cel puțin distrusă din punct de vedere economic".

În concluziile reuniunii G7 a miniștrilor agriculturii de la Stuttgart, Cem Ozdemir a susținut că insecuritatea alimentară la nivel global a fost agravată de războiul din Ucraina și de schimbările climatice.

"Am analizat problema securității alimentare globale din două puncte de vedere, nu numai că criza climatică amenință securitatea alimentară, dar și că războiul a crescut din nou enorm presiunea asupra sistemelor alimentare globale. Războiul nejustificat al lui Putin exacerbează foametea mondială", a declarat Ozdemir.

G7 dorește să contribuie la aprovizionarea cu alimente a populației ucrainene, să sprijine agricultura ucraineană și, de asemenea, să ajute la găsirea unor rute de export pentru cerealele aflate încă în depozite, pentru a atenua penuria alimentară internațională.

Milioane de tone de cereale nu pot fi exportate în prezent din Ucraina, deoarece Rusia blochează porturile.

Prima convorbire dintre SUA și Rusia de la debutul războiului

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, marcând astfel primul contact la nivel înalt dintre SUA și Rusia de la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Austin "a îndemnat la o încetare imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare". În ultimele câteva luni, oficialii Pentagonului au afirmat în mod repetat că liderii ruși au refuzat să răspundă apelurilor lui Austin.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit cu generalul Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului Securității Rusiei, la jumătatea lunii martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE