Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov, atac la UE: „Constructiva platformă economică” a devenit „agresivă și beligerantă”

Uniunea Europeană s-a transformat dintr-o „constructivă platformă economică” într-un actor „agresiv și beligerant” pe scena politică internațională, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. Reacția sa vine după ce blocul comunitar a oferit Ucrainei o nouă tranșă de 500 de milioane de euro pentru achiziționarea de armanent greu.

Anunțul privind ajutorul militar pentru Ucraina a fost făcut, vineri, de șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. El a precizat că banii vor fi folosiți de Ucraina pentru a cumpăra inclusiv tancuri. Ajutorul total livrat Kievului de Uniunea Europeană se ridică, până acum, la circa 2 miliarde de euro, potrivit euronews.com.

Acest lucru l-a înfuriat pe Serghei Lavrov, care a acuzat Uniunea Europeană că își depășește atribuțiile. „Uniunea Europeană s-a transformat din constructiva platformă economică, de la înființare, într-un jucător care deja își arată ambițiile mult în afara continentului european”, a spus șeful diplomației ruse. Mai mult, el a acuzat blocul comunitar că urmează calea trasată de Alianța Nord-Atlantică, urmând să devină „un apendice” al NATO.

Fără avioane de luptă occidentale pentru Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale.

Şefa diplomaţiei germane a mai spus că, în timpul vizitei ei la Kiev de marţi, a vorbit despre cum poate fi sprijinită Ucraina, „în special cu lucruri care ţin de rezilienţa lor, de capacitatea lor de a se apăra, fără a contribui la o situaţie în care NATO să devină participant în acest război”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE