Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea lui Yura, un băiat de 15 ani din Ucraina. Și-a privit tatăl în timp ce era ucis de forțele ruse

Yura Nechyporenko, în vârstă de cincisprezece ani, din Bucha, a asistat la moartea tatălui său, neputând să facă ceva pentru a-i salva viața, potrivit euronews.com.

Yura și tatăl său erau pe drum, voiau să viziteze vecinii care aveau nevoie de ajutor și care se adăposteau în subsoluri, când au dat peste un militar rus. Ei foloseau bicicletele, pe care au legat două bucăți de pânză albă, în semn de pace.

„Soldatul rus a venit din spate. În primul rând, arma lui a fost îndreptată către pământ, dar apoi a ridicat-o, așa că a îndreptat-o direct spre noi și ne-a spus, în rusă, să ne oprim”, a povestit Yura.

Dar înainte de a avea timp să explice ce făceau, soldatul a tras două focuri, ucigându-l pe tatăl lui.

„După aceea, a tras și în mâinile mele, pe care le aveam ridicate, dar glonțul mi-a intrat între degetul mare și arătător și m-a zgâriat”

În tot acest timp, Yura a rămas întins pe stradă, așteptând ca soldatul să plece, apoi a fugit. A ajuns la grădinița unde lucra mama lui, unde unii cetățeni foloseau subsolul drept adăpost. Au fost șocați când l-au văzut pe băiat și i-au acordat primul ajutor.

Când a ajuns acasă, familia lui a sunat la poliție. Autoritățile au spus că nu pot face nimic pentru că nu controlează zona.

Yura a supraviețuit, cel mai probabil, deoarece puloverul său gri supradimensionat a oprit glonțul, obiect pe care acum îl păstrează ca dovadă.

După retragerea trupelor ruse, familia lui Yura a mutat trupul neînsuflețit al tatălui său dintr-un mormânt improvizat într-un cimitir.

În mijlocul sunetelor de obuze și focuri de armă, l-au îngropat în curtea din spatele magaziei de lemne, într-unul dintre multele morminte improvizate săpate în grabă în timpul ocupației ruse.

Yura și familia sa au părăsit Bucha a doua zi.

Anul acesta, Yura a împlinit 15 ani fără tatăl său, care de obicei pregătea o masă de ziua fiului său. Pe măsură ce investigațiile asupra unor asemenea atrocități continuă, tot ceea ce Yura își dorește este dreptate.

„Nu doar eu vreau dreptate. Este posibil ca oamenii din Ucraina să fie torturați și uciși chiar și acum”

Povestea lui Yura, deși este una dintre multele, vine în momentul în care experții internaționali în justiție sosesc la Bucha pentru a investiga posibile crime de război comise de forțele ruse la retragerea lor din capitala Ucrainei.

Numai în Bucha, autoritățile locale raportează că 31 de copii au fost uciși. Biroul ONU pentru Drepturile Omului spune că peste 200 de copii au fost uciși în toată Ucraina de la începutul invaziei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE