Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 76: Ajutor militar de 40 de miliarde de dolari din partea SUA. Odesa, atacată cu rachete

Ucraina are mari șanse să primească, în doar câteva zile, un ajutor militar record, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Suma a fost cerută Congresului SUA de președintele Joe Biden și ar putea fi votată de Camera Reprezentanților chiar astăzi.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari.

UPDATE 20.30 Şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei: 17 poliţişti ucişi şi 50 răniţi, de la începutul războiului

Numărul poliţiştilor ucraineni care şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului şi până în prezent a ajuns la 17, a declarat, marţi, şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko.

Prezent la inaugurarea unui post de poliţie de pe raza raionului Borodianka, Klymenko a precizat că alţi 50 de poliţişti ucraineni au fost răniţi grav în urma confruntărilor cu armata rusă, iar doi sunt daţi dispăruţi.

De asemenea, şeful Poliţiei din Ucraina spune că 210 sedii ale poliţiei de pe întreg teritoriul ucrainean au fost distruse sau preluate de armata rusă.

UPDATE 19.30 Republica Cehă ia locul Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Cehă a fost aleasă marţi de Adunarea Generală a ONU să ocupe în Consiliul pentru Drepturile Omului locul părăsit în aprilie de Rusia, devenită observator, dar care a decis să nu participe joi la sesiunea extraordinară despre Ucraina.

Această reuniune de la Geneva despre "deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina" a fost convocată la solicitarea Kievului.

UPDATE 18.30 Şefa serviciilor americane de informaţii: Putin nu intenţionează să se oprească la Donbas, ci vrea să extindă conflictul în Transnistria

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, a declarat marţi şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines.

"Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea "să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria", a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

UPDATE 17.30 Cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina pentru că nu au avut acces la tratamente de la începutul războiului (OMS)

Directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse din luna februarie pentru că nu au avut acces la tratamente împotriva unor boli cronice, informează Reuters.

Până marţi, această agenţie pentru sănătate din cadrul ONU a documentat aproximativ 200 de atacuri comise în Ucraina asupra unor unităţi medicale, iar în prezent puţine spitale ucrainene sunt funcţionale, a precizat Hans Kluge, directorul biroului regional pentru Europa din cadrul OMS, la o întâlnire la care au participat miniştrii Sănătăţii din cele 53 de state europene afiliate la OMS, precum şi colegi cu rang înalt din OMS.

"Patruzeci de procente din familiile ucrainene au cel puţin un membru care are nevoie de tratament pentru o boală cronică şi pe care nu pot să îl primească, fapt care duce la un număr estimat de cel puţin 3.000 de decese premature", a declarat Hans Kluge, menţionând boli precum SIDA şi cancer.

UPDATE 16.00 UE acuză Rusia că a atacat cibernetic o reţea de sateliţi pentru a pregăti invazia asupra Ucrainei

Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt, relatează AFP.

Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

"Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară", subliniază UE într-o declaraţie în numele Celor 27.

UPDATE 15.10 Rusia anunţă că nu va participa la reuniunea specială a Consiliului Drepturilor Omului consacrată Ucrainei

Rusia nu va participa la sesiunea extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului consacrată "deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ucraina", a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de AFP.

"Delegaţia rusă nu va legitima prin prezenţa sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare", a declarat Zaharova într-un comunicat.

"Din nefericire, argumentele şi lămuririle noastre privind adevăratele obiective ale acestei operaţiuni militare speciale şi situaţia reală din teren sunt complet ignorate. Este evident că nu vor fi ascultate nici de data aceasta", a susţinut ea, apreciind că reuniunea este "un nou demers antirusesc al Occidentului colectiv".

UPDATE 14.50 Numărul real al morţilor, ''cu mii mai ridicat'' decât raportarea de până acum (oficialitate ONU)

Mii de civili în plus au fost ucişi în Ucraina în cursul celor aproape 11 săptămâni de război faţă de bilanţul oficial raportat de ONU de 3.381 de morţi, a declarat marţi şefa misiunii Naţiunilor Unite de monitorizare a respectării drepturilor omului în această ţară, citată de Reuters.

Echipa ONU, compusă din 55 de monitori în Ucraina, a declarat că cele mai multe decese au survenit ca urmare a utilizării de arme explozive cu o zonă largă de impact, cum ar fi rachete şi lovituri aeriene.

"Lucrăm asupra estimărilor, dar tot ceea ce vă pot spune pe moment este că sunt cu câteva mii mai mari decât cifrele pe care vi le-am prezentat până acum", a afirmat Matilda Bogner în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, întrebată despre numărul total de morţi şi răniţi în Ucraina.

UPDATE 13:40 Şefa diplomaţiei germane, în vizită în Ucraina

Ministrul german federal de Externe, Annalena Baerbock, a ajuns în marți Ucraina, prima sa oprire fiind la Bucea, oraş de lângă Kiev unde cadavrele a sute de civili ucişi au fost descoperite după retragerea trupelor ruse în martie.

Șefa diplomației germane a stat de vorbă cu oamenii din localitate, iar după ce le-a ascultat relatările despre atrocitățile comise, a insistat asupra faptului că responsabilii trebuie aduși în fața justiției. „Le datorăm acest lucru victimelor”, a spus Baerbock.

Aceasta este prima vizită a unui membru al cabinetului federal de la Berlin de la declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, după cum notează Zeit Online.

UPDATE 13:20 Rusia susține că a ocupat Popasnaya

Ministerul rus al Apărării a susține că unitățile Miliției a Republicii Populare Lugansk, sprijinite de Forțele Armate Ruse, au ocupat satul Popasnaya, din estul Ucrainei, „au străpuns apărarea inamică și au ajuns la frontiera administrativă a Republicii Populare Lugansk”.

Atacurile au avut ca rezultat eliminarea a peste „120 de naționaliști, 13 blindate și 12 vehicule de diverse scopuri”, se arată în cea mai recentă actualizare operațională.

UPDATE 13:00 Statul Major ucrainean anunță că Rusia îşi continuă operațiunile ofensive

Armata rusă îşi continuă marţi ofensiva în sud-estul Ucrainei, concentrându-şi eforturile în regiunea prorusă Donbas şi în oraşul de coastă Mariupol, port strategic la Marea Azov, unde încearcă să preia controlul asupra oţelăriei Azovstal.

Statul Major al armatei ucrainene se teme că ruşii ar putea comite acte de sabotaj la instalaţii ale industriei chimice din zonele ocupate în Ucraina.

UPDATE 10:00 Ministrul de externe al Lituaniei face apel la schimbarea regimului în Rusia

Înaltul diplomat al Lituaniei a declarat că înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul și pe aliații săi de viitoarele amenințări de la Moscova. Acesta îndeamnă la o poziție mult mai dură decât deciziile luate de SUA și NATO, de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Discursul anual al lui Putin de Ziua Victoriei a fost „dezamăgitor” și „fețele posomorâte” ale generalilor și ale persoanelor prezente sunt semne de eșec în războiul din Ucraina, a spus ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat The Associated Press la Washington, citat de euronews.com. El a mai transmis că un Putin rănit poate fi și mai periculos și că singura modalitate de a elimina amenințarea este ca el să fie îndepărtat.

UPDATE 9:00 Zelenski solicită deblocarea porturilor ucrainene, pentru a preveni o criză alimentară globală

Comerțul în porturile Ucrainei este blocat. Zelenski îndeamnă comunitatea internațională să ia măsuri imediate pentru a permite transporturile de grâu. Președintele ucrainean a făcut aceste declarații după ce a vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care a vizitat Odesa, principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au distrus, luni, clădiri și zone turistice.

„Pentru prima dată, după multe decenii, în Odesa nu există un trafic regulat al flotei comerciale. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa, după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Zelenski. „Este o lovitură nu numai pentru Ucraina. Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite părți ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. În timp, situația poate deveni, sincer, înspăimântătoare".

Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume în sezonul 2020-2021 și al șaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale. Aproape 25 de milioane de tone de cereale ar fi blocate în Ucraina, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente ONU.

Blocada rusă a porturilor ucrainene, începută odată cu invazia din 24 februarie, a dus la creșterea prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat săptămâna trecută că problema securității alimentare nu poate fi rezolvată fără restabilirea producției ucrainene pe piața mondială.

Atacuri la un mall din Odesa

Două hoteluri și un mall din Odesa au fost lovite de rachete supersonice lansate de forțele ruse, potrivit autorităților ucrainene. O persoană și-a pierdut viața și alte cinci au fost rănite, relatează euronews.com

Macron: „Rusia nu trebuie umilită pentru invadarea Ucrainei"

Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut această declarație la Strasbourg, în timpul Conferinței pentru Viitorul Europei, potrivit euronews.com. „Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia. Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea”, a afirmat Macron. Pe de altă parte, liderul de la Élysée a apreciat că Ucraina va avea nevoie de mai multe decenii pentru a adera la Uniunea Europeană.

Progrese în vederea unui embargo asupra petrolului rusesc

Liderii Uniunii Europene se îndreaptă spre un consens în privința impunerii unui embargo asupra importurilor de petrol din Rusia. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit luni, la Budapesta, cu premierul ungar, Viktor Orban, care până acum s-a opus ideii embargoului. „Discuția din această seară cu prim-ministrul Viktor Orban a ajutat mult la clarificarea chestiunilor legate de sancțiuni și securitate energetică. Am înregistrat un progres, dar mai este nevoie de eforturi în acest sens”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Ucraineni deportați în Rusia

Numeroși cetățeni ucraineni au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucraineni sunt duşi din Ucraina în Rusia", a spus John Kirby, întrebat în cursul unui briefing de presă despre afirmaţiile oficialilor ucraineni, conform cărora 1,2 milioane de persoane ar fi fost deja deportate în Rusia şi plasate în lagăre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE