Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lionel Messi, la Inter Miami. Când e prezentat și când debutează. Salariu de peste 13 ori mai mare decât al celui mai bine plătit coechipier

Lionel Messi a semnat cu Inter Miami, oarecum surprinzător dacă avem în vedere că Barcelona a făcut toate eforturile pentru a-l readuce, iar arabii de la Al-Hilal i-au oferit cel mai mare salariu din istoria tuturor sporturilor, 400 de milioane de euro pe an. Însă starul argentinian susține că a cântărit bine toate aspectele și a ales să joace în SUA, după ce a evoluat la PSG în ultimele două sezoane.

  • Inter Miami se află într-o situație dezastruoasă în clasament, pe ultimul loc, cu doar 5 victorii, 3 remize și 13 eșecuri în acest sezon.

Messi va fi prezentat oficial la Inter Miami pe 16 iulie

Deși nu multă lume se aștepta la această destinație, se putea totuși anticipa că Messi ar ajunge în SUA și se putea ghici chiar și echipa, dacă avem în vedere că tatăl fotbalistului, care îi este și impresar, a achiziționat o proprietate tocmai la Miami, în primăvara lui 2021.

În plus, atacantul a făcut și o afirmație, la finele anului 2020, în care spunea că un vis al său este de a juca în SUA, eventual alături de prietenul său Luis Suarez.

Prezentarea oficială a lui Messi are loc pe 16 iulie, însă atacantul de 36 de ani se află deja de pe 11 iulie la Miami, acolo unde a și fost zărit, în mod total neașteptat, la cumpărături, într-un supermarket. Iar Messi nu a refuzat pe nimeni pentru poze și autografe.

Americanii, care sunt recunoscuți că știu cel mai bine să facă spectacol din orice, au pregătit o prezentare fastuoasă pentru cel mai mai bun fotbalist care a jucat vreodată în MLS, dacă avem în vedere că deține recordul de șapte Baloane de Aur câștigate. Următorul este Cristiano Ronaldo, cu cinci astfel de distincții. Astfel, cei de la Inter Miami au anunțat că “Dezvăluirea”, așa cum a fost numit evenimentul, va avea loc duminică, 16 iulie, la ora locală 20:00, pe stadionul DRV Pink, din Fort Lauderdale (Florida), la pauza meciului din finala Gold Cup.

Evident că și vânzările de bilete și abonamente au explodat, așa cum era de așteptat. Inter Miami are cea mai mică medie de spectatori din MLS, mai ales că și stadionul echipei are doar 19.100 de locuri.

Salariul lui Messi la Inter Miami e de zece ori mai mare decât media din MLS

Ajuns la 36 de ani, pe care i-a împlinit pe 26 iunie, Messi a semnat cu Inter Miami un contract pe doi ani și jumătate, ceea ce înseamnă că, la finalizarea acestuia, el va avea 38 de ani și jumătate.

La Inter Miami, Lionel Messi va avea cel mai mare salariu din istoria campionatului, 54 de milioane de dolari pe an. Asta înseamnă că remunerația argentinianului va fi de 13 ori și jumătate mai mare decât cea a celui mai bine plătit coleg al său, Josef Martinez, care încasează “doar” 4,4 milioane, conform publicației As.

Până la venirea lui Messi în SUA, fotbalistul cu cel mai mare salariu din MLS era elvețianul Shaqiri, de la Chicago Fire, cu 8,2 milioane de dolari pe an. Astfel, Mesi are de 6 ori și jumătate mai mult decât el. Pentru Chicago Fire, salariul anual al lui Shaqiri reprezintă 41% din masa salarială a echipei.

Însă în MLS există niște plafoane salariale. Actualul sezon, care a început pe 25 februarie, are stabilite plafoane care au crescut cu 6,33% față de cele de anul trecut. Astfel, în 2023, salariul mediu în MLS este de 530.262 de dolari pe an, conform site-ului oficial al competiției, Mlssoccer, în timp ce salariul minim pe care trebuie să-l aibă un jucător profesionist este de 85.444 de dolari pe an.

Salariul maxim poate fi de 651.250 de dolari pe an, potrivit Boardroom.tv. Însă aceste sume sunt depășite pentru că există sponsorizări, dar și “Regula Beckham”. Iar Beckham este nimeni altul decât unul dintre co-proprietarii lui Inter Miami. Această prevedere regulamentară, care se aplică unui singur jucător într-un sezon, a fost introdusă în 2007 tocmai pentru ca David Beckham să poată semna cu LA Galaxy. Ultimul star care a beneficiat de ea a fost Zlatan Ibrahimovic, în 2019, la LA Galaxy.

Astfel, având în vedere suma de o asemenea magnitudine, giganții Adidas și Apple vor acoperi parțial costurile și îi vor oferi lui Messi inclusiv procente din veniturile clubului.

  • Messi ar urma să primească și acțiuni la club, dar nu se știe dacă acum sau la finalul contractului de jucător.
  • În cei doi ani în care a jucat la PSG, Messi a câștigat, în total, 127,28 de milioane de euro, adică în jur de 63,5 milioane de euro pe an.

Când debutează Lionel Messi la Inter Miami

Conform unuia dintre co-proprietarii echipei, Jorge Mas, Messi ar putea debuta pe 21 iulie, în jocul cu Cruz Azul, din cadrul Cupei Ligilor, o competiție nord-americană, organizată de MLS în asociere cu Federația Mexicană de Fotbal.

Rămâne la latitudinea antrenorului să decidă dacă îl va folosi pe Messi, însă trebuie subliniat că antrenorul este Gerardo “Tata” Martino, nimeni altul decât un conațional al lui Messi, cu care starul argentinian a lucrat și la Barcelona în sezonul 2013 - 2014.

Tehnicianul tocmai a semnat cu Inter Miami pe 28 iulie. El cunoaște bine campionatul MLS, unde a mai antrenat două sezoane, la Atlanta United, iar în ultimul dintre ele, 2018, a fost chiar desemnat antrenorul anului. La Inter Miami, Martino îl înlocuiește în funcție pe Phil Neville.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE