Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările arabe, noua Mecca a fotbalului. De ce au ales Ronaldo și alte staruri să se transfere acolo și care e mecanismul financiar

Transferul lui Cristiano Ronaldo la Al-Nassr, din prima zi a anului 2023, a făcut ca multă lume să se întrebe ce se întâmplă în fotbalul arab și cum de a fost posibil ca un asemenea jucător, deținător a cinci Baloane de Aur, să ajungă acolo. Iar "fenomenul" continuă și nume mari vin în acest fotbal. După Ronaldo, a urmat un alt transfer sonor, dar la altă echipă din Arabia Saudită, Al-Ittihad: Karim Benzema, nimeni altul decât deținătorul ultimului Balon de Aur. La același club a ajuns recent și mijlocașul N'golo Kante, de la Chelsea, campion mondial cu Franța în 2018.

Dar sosirea lui Ronaldo la Al-Nassr a fost cireașa de pe tort. Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă o asemenea lovitură, trebuie precizat că, la scurt timp după anunțul oficial, contul de Instagram al lui Al-Nassr a câștigat 5.3 milioane de urmăritori noi în 12 ore. Practic, numele lui Ronaldo "a scos-o din anonimat" pe Al-Nasr, pentru că, înainte de această mutare, Instagramul clubului avea în jur de 860.000 de urmăritori.

Astfel, atacantul lusitan a fost un fel de deschizător de drumuri pentru alte staruri de cel mai înalt nivel. Deocamdată, Ronaldo este cel mai mare fotbalist din istorie care joacă în țările arabe.

De ce arabii cheltuie sume atât de mari în sport pentru vedete și evenimente

Pentru a da o lovitură de imagine, arabii erau conștienți că trebuiau să organizeze un eveniment major. Un exemplu grăitor este cel al Qatarului. În urmă cu un deceniu, în handbalul din Qatar au început să ajungă staruri pe bandă rulantă. Acestea au fost "cumpărate", sau mai bine zis, "importate".

Nume precum spaniolul Borja Vidal Fernandez, cubanezul Rafael Capote, francezul Bertrand Roine sau muntenegreanul Goran Stojanovic au ajuns în Qatar. Aceste mutări au venit cu mai puțin de doi ani înainte de Cupa Mondială 2015, care a fost găzduită de Qatar, iar această țară a naturalizat o mulțime de jucători pentru a face față la un asemenea nivel. Și, poate surprinzător, Qatar a și jucat finala, numai că Franța a fost prea bună și a câștigat trofeul.

Se știe că zona arabă deține resurse enorme de petrol, așa că cele mai multe venituri provin din acest domeniu. Astfel, având în vedere că banii sunt la discreție în această zonă, arabii și-au materializat dorința de a pune Orientul Mijlociu pe harta sportului mondial. Ei intenționează să devină un adevărat pol al sportului și o așa-zisă "Mecca" a fotbalului.

Qatar 2022, apogeul organizatoric în ceea ce privește o Cupă Mondială de fotbal

După ce au organizat Mondialul de handbal, cei din Qatar au avut ambiția de a organiza și o Cupă Mondială la fotbal, sportul rege. Astfel, planurile lor s-au materializat pe finalul anului 2022, când au reușit să găzduiască cel mai scump Mondial din istorie.

  • Organizarea Mondialului din Qatar 2022 a costat de 60 de ori mai mult decât cel din Africa de Sud 2010. Se vorbește despre 229 de miliarde de dolari.

Însă multă lume își pune întrebarea cum s-a ajuns aici? Sau cum reușește fotbalul din Qatar și Arabia Saudită să atragă staruri atât de mari? Răspunsul l-a dat Mohammed Hamdi, un expert în fotbalul din Orientul Mijlociu și fost director la Al Jazira.

"Ei au infrastructură. Ei au toată țara. Ei pot organiza o Cupă Mondială. Am văzut deja că în Qatar a fost un eveniment impresionant. Este o viziune pe termen lung, unde poți să atragi contracte TV, presă, sponsorizări și mulți vizitatori în țară. Nu e vorba doar despre jucători care se află la final de carieră. Se observă că sunt și fotbaliști tineri, iar mulți alții sunt gata să facă pasul în liga saudită", a spus Mohammed Hamdi, citat de Sky Sports.

Există, așadar, un plan pe termen lung. Interesul printre fani este în creștere în fotbalul arab, iar la Cupa Mondială din Qatar, aceștia au fost prezenți în număr foarte mare, chiar mai mare decât fanaticii suporteri ai campioanei mondiale Argentina.

Iar fenomenul a crescut pentru că toate acțiunile întreprinse au condus către această direcție. De exemplu, principiul de gândire după care au fost ghidați mai-marii fotbalului arab a fost unul destul de simplu, iar Sky Sports l-a sintetizat: "În loc ca alți oameni să facă bani de pe urma interesului în sport pe care îl are populația noastră, haideți să o facem noi înșine și să păstrăm banii în interiorul granițelor noastre".

Controverse privind organizarea Cupei Mondiale din Qatar 2022

Au existat și controverse privind atribuirea către Qatar a organizării Cupei Mondiale, iar cele mai multe acuzații se referă la "corupție la cel mai înalt nivel". FIFA a anunțat, pe 2 decembrie 2010, că statul Qatar va fi gazda Cupei Mondiale 2022. Qatar a câștigat acest drept, deși planau asupra sa diverse acuzații de corupție, care au condus la mai multe investigații judiciare.

S-a scris mult pe tema acestui subiect, iar unele anchete jurnalistice au concluzionat că arabii "au cumpărat influență și prestigiu". În 2020, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a primit o interdicție de 9 ani de a mai activa în domeniu pentru corupție și pentru că ar fi facilitat plata a 100 de milioane de dolari către FIFA dacă statul Qatar ar câștiga organizarea CM 2022.

Au existat controverse și în ceea ce privește perioada de organizare a Mondialului. Practic, contrar tradiției, FIFA a făcut o concesie, iar competiția s-a disputat iarna.

Fotbalul în deșert. De ce aleg starurile fotbalului mondial să se transfere în zona arabă

Arabii nu doar că transferă jucători importanți, ci și cumpără cluburi de fotbal de tradiție. Un exemplu grăitor ar fi Newcastle, echipă care a fost achiziționată de Mohammed bin Salman, pe finalul anului 2021, când acesta a cumpărat 80% din acțiuni cu 350 de milioane de euro. Astfel, din punct de vedere al averii proprietarului, Newcastle a devenit, peste noapte, cel mai bogat club din lume. Acesta intră într-o galerie a marilor cluburi deținute de investitori din zona Golfului, alături de PSG sau Manchester City.

Însă care este mecanismul prin care sunt folosite aceste sume imense de bani?

În ceea ce privește transferurile de jucători importanți în fotbalul din Arabia Saudită, trebuie precizat că aceste mutări exorbitante se fac prin intermediul Fondului Public Suveran de Investiții al țării (PIF), condus de Mohammed bin Salman.

Peste 260 de miliarde de dolari este averea pe care o controlează șeicul, însă personal, Mohammed bin Salman are peste opt miliarde de euro. El este vicepremier și ministru al apărării în Arabia Saudită. În vara anului 2017, tatăl său, regele Salman, l-a desemnat pe Mohammed prinț moștenitor, făcându-l succesor al tronului saudit și conducătorul de facto al țării.

  • PIF deține patru cluburi în Arabia Sadită: Al-Ahli, Al-Ittihad, Al-Hilal și Al-Nassr.
  • La Al-Nassr evoluează Cristiano Ronaldo, care este plătit cu o sumă nemaivăzută în lumea sportului. Conform surselor apropiate, starul portughez ar încasa anual 200 de milioane de dolari, cea mai mare sumă provenită din salarii pe care a primit-o vreodată un sportiv.

Aproape toate cluburile din Arabia Saudită au câte cel puțin un star. Al-Nassr îi are pe Cristiano Ronaldo și pe alți jucători celebri, precum David Ospina, Luiz Gustavo sau Talisca. Al-Ittihad l-a adus recent pe Karim Benzema, nimeni altul decât deținătorul ultimului Balon de Aur. În plus, tocmai a semnat și mijlocașul lui Chelsea, N'Golo Kante. Marea rivală a lui Al-Nassr, Al-Hilal, îi are în componență pe Matheus Pereira, Moussa Marega sau Andre Carrillo, în timp ce la Al-Shabab evoluează Ever Banega.

Adaptarea sportivilor occidentali la legislația dificilă din țările arabe

Există însă și alte controverse legate de fotbalul arab. Amnesty International a acuzat Arabia Saudită că s-a implicat într-un proces de "spălare sportivă", pentru a încerca să-și mascheze situația extrem de precară în ceea ce privește drepturile omului.

Țările arabe sunt recunoscute pentru diverse legi și reguli care contravin principiilor democratice. Iar exemple multe au existat chiar la Cupa Mondială din Qatar, sau după transferul lui Cristiano Ronaldo la Al-Nassr.

De exemplu, după ce Ronaldo a semnat cu Al-Nassr, partenera sa, fotomodelul argentinian Georgina Rodriguez, a trebuit să se supună anumitor reguli, în special în ceea ce privește codul vestimentar. Însă ce a fost mai important a fost faptul că statul a "tolerat" totuși relația dintre cei doi, dacă avem în vedere că, în Arabia Saudită, nu este permis ca un bărbat și o femeie să locuiască în aceeași cameră dacă nu sunt căsătoriți. În plus, nu sunt permise relațiile între persoanele necăsătorite, iar pedeapsa poate fi de până la șapte ani de închisoare, conform Europarl.europa.eu.

Astfel, Qatarul a trebuit să facă unele excepții pentru ca Ronaldo să accepte să joace la Al-Nassr.

Observatorul pentru Drepturile Omului susține că "Arabia Saudită cheltuie miliarde de dolari organizând evenimente majore culturale, sportive sau de divertisment pentru a distrage atenția de la problematica drepturilor omului".

Totodată, persoanele care au venit din toată lumea la Mondialul din Qatar trebuiau să se supună regimului strict de acolo. Se știe că, de exemplu, statul Qatar nu tolerează fenomenul LGBTQ, astfel că, în timpul Cupei Mondiale, a fost nevoie ca participanții să se abțină de la diverse manifestări.

Însă nu doar fotbalul și handbalul au căpătat amploare în zona arabă, ci și Formula 1, considerat cel mai costisitor sport al planetei. În acest sens, trebuie menționat că există trei mari premii de Formula 1 pe tărâm arab, începând cu anul 2004. De asemenea, Arabia Saudită a înființat și o ligă de golf.

Pentru a da și mai multe lovituri de imagine, țările arabe și-au asociat numele cu marile staruri, chiar dacă nu le-au putut transfera. De exemplu, Lionel Messi a semnat un parteneriat prin care a devenit ambasador turistic al Arabiei Saudite.

Analiștii și alți specialiști spun că partea cu fotbalul este doar începutul pentru ca Regatul Arab să aibă o dominare pe mai multe planuri. Un profesor de la Georgetown University chiar a precizat că arabii și-au dat seama că nu pot fi puternici doar prin "hard power" - iar aici se face referire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi - ci trebuie să aibă și așa-zisa "soft power". Referitor la asasinarea lui Khashoggi, o investigație din 2018, făcută de Națiunile Unite, arată că moartea sa "a constituit o crimă extrajudiciară pentru care statul Arabiei Saudite este responsabil".

Arabia Saudită ar urma să fie gazda Cupei Mondiale din 2030, împreună cu Grecia și Egipt.

Sky Sports a făcut și o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în China, când a fost înființată Super Liga, în 2004, iar vedete precum brazilianul Oscar sau austriacul Marko Arnautovic s-au transferat în acest campionat.

În China, această Super Ligă a fost înființată la ordinul direct al președintelui, care spunea, la acea vreme, că dorește ca țara sa să găzduiască în curând și o Cupă Mondială. Ulterior, partidul comunist chinez a pus capăt acestor cheltuieli imense, pentru că a considerat că banii se duceau din China "în alte buzunare străine". Astfel, statul chinez a dat anumite legi care au avut menirea de a ține sub control acest fenomen, iar una dintre ele făcea referire la numărul maxim de jucători străini care pot juca într-o echipă chineză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE