Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii a nouă țări s-au reunit la Summitul Mării Nordului. Aceștia au semnat un acord de creștere a producției de energie eoliană

Șefii de stat și de guverne și miniștrii energiei a nouă țări s-au reunit în Belgia, la a doua ediție a Summitului Mării Nordului.

Acestora li s-a alăturat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pe fondul efectelor războiului din Ucraina și pentru a promova energia curată, oficialii au semnat un acord multilateral care are ca scop creșterea producției de energie eoliană în largul Mării Nordului.

În ciuda obiectivelor energetice ambițioase stabilite de noul grup de lideri care s-au reunit în orașul de la malul mării Ostend din Belgia, reprezentanții industriei sunt destul de sceptici când vine vorba de transpunerea lor în realitate.

Ei au avertizat că industria europeană nu dispune de suficientă capacitate pentru ca să fie puse în practică planurile celor nouă lideri și că sunt necesare mai multe investiții în producție și în infrastructura esențială, cum ar fi rețelele și porturile, ceea ce necesită miliarde de euro.

Totodată, ei spun că guvernele ar trebui să sprijine programe noi de calificare, astfel încât numărul angajaților din sectorul energiei eoliene produse în larg să crească de la 80.000 în prezent la 250.000 până în 2030.

Pas important, dar nu simplu

”Pasul care a fost făcut astăzi este foarte important din punctul nostru de vedere, deoarece include șefi de stat”, a declarat pentru Euronews Jan Vande Putte, militantul Greenpeace Belgia pentru energie și nucleară.

„Este o declarație mai formală decât declarațiile anterioare și cred, mai semnificativ, un angajament mult mai clar”.

El a spus că există multă industrie grea și cerere în nordul Europei: ”Avem într-adevăr nevoie de surse de energie regenerabile, fiabile și economice care să poată fi dezvoltate la scară foarte mare”.

Eolianul offshore este, de asemenea, mult mai stabil decât eolianul onshore.

”Este o direcție bună, dar ambiția ar trebui să fie foarte mare... Dar nu va fi simplu din punct de vedere logistic”, a adăugat Vande Putte. „Acesta va fi ceva de monitorizat an de an pentru a ne asigura că nu am ratat aceste obiective”.

Într-o declarație a industriei, peste 100 de companii care reprezintă energia eoliană offshore au subliniat înaintea summitului că „sunt necesare noi investiții majore în capacitatea de producție a energiei eoliene și în infrastructura de sprijin”.

Ei au spus că politicile actuale sunt insuficiente și că este nevoie de investiții în rețele și porturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE