Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania vrea să-și conecteze parcurile eoliene din Marea Nordului de cele ale țărilor vecine

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Guvernul de la Berlin a anunțat luni că vrea să înființeze o nouă rețea electrică pentru a conecta propriile parcuri eoliene cu cele ale statelor vecine cu ieșire la Marea Nordului, pentru a elimina blocajele de pe piața energetică europeană, relatează The Associated Press.

Statele din nord-vestul Europei își pun speranța energia eoliană produsă pe mare va asigure o mare parte din necesarul de energie curată. În mod special, Germania trebuie să stimuleze producția de electricitate din surse eoliene în largul mării pentru a-și îndeplini obiectivul ambițios de a închide toate centralele pe bază de cărbune și de a genera 80% din electricitate din surse regenerabile până în 2030.

În momentul de față, una dintre principalele probleme este lipsa de linii de electricitate, ceea ce împiedică alimentarea consumatorilor și a companiilor din industria Germaniei cu energie eoliană.

De altfel, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a afirmat că, prin instalarea mai multor interconectori pe mare, țara sa va putea avea acces la o sursă de electricitate ieftină generată de parcurile eoliene de pe mare, inclusiv din Danemarca și Țările de Jos (Olanda).

Acest lucru va consolida, de asemenea, securitatea aprovizionării în perioadele de cerere ridicată și va permite Germaniei să exporte mai multă energie regenerabilă atunci când are un excedent, a mai precizat oficialul german.

Statele riverane Mării Nordului au anunțat încă din anul 2022 planuri de creștere masivă a energiei eoliene offshore în următorii zeci de ani, ca parte a unui efort de combatere a schimbărilor climatice și de a deveni independente de importurile de combustibili fosili din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE