Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liceeni români, premiați pentru robotică în SUA. Cei 27 de tineri au participat la Campionatul Mondial ''First'' cu robotul lor

27 de liceeni au pus Iașiul pe harta roboticii mondiale, după ce au fost premiați în Statele Unite, la ''Campionatul Mondial First Tech Challenge'', categoria ''Motivate''. Este cea mai mare competiție de robotică, la nivel mondial. Tinerii din Iași au prezentat acolo un robot pe care l-au construit singuri, în jumătate de an.

Echipele au avut de realizat și un caiet tehnic

Întorși de câteva zile din Statele Unite, cei 27 de elevi, majoritatea de la Liceul de Informatică din Iași, continuă să lucreze la robotul care le-a adus recunoaștere la nivel mondial.

”Noi, cu acest robot, am reușit să atragem privirile tuturor oamenilor la competiția internațională din Huston pentru că am avut un robot foarte rapid din cauza antrenamentului pe care noi l-am avut pe parcursul sezonului, dar și automatizărilor lui,” a spus Andrei Bălășescu, elev clasa a XI- a membru echipa Peppers.

Pentru a obține acest premiu, tinerii au construit robotul și au organizat diferite evenimente cu scopul includerii elevilor de școală primară, gimnazială și liceu în zona științelor.

”Tema acestui sezon a fost preluarea acestor conuri și plasarea lor pe stâlpii de diferite dimensiuni. Un meci este jucat între patru roboți care formează două alianțe: una roșie și una albastră. Durata unui meci este de două minute și jumătate, din care 30 de secunde este perioada autonomă,” a spus Elena Blașcu, elevă clasa a XI-a, membru echipa Peppers.

Pe lângă robot, echipele au avut de realizat un caiet tehnic și un jurnal al echipei.

”Am învățat foarte multe cunoștințe noi atât tehnice, cât și non-tehnice. Mai întâi am învățat practic cum e să faci un robot,” a explicat Ștefan Asandei, elev clasa a IX-a, membru echipa Peppers.

Una dintre cele mai importante competiții de robotică 

”Îi formează foarte mult ca oameni. Îi dezvoltă și îi formează într-un mod în care nu am fi reușit să îl facem în orele obișnuite de școală,” a spus prof. Mirela Țibu, mentorul echipei Peppers.

Iar premiul adus în țară motivează o altă echipă a Liceului de Informatică din Iași să ajungă departe. 

”Noi ne-am calificat la MTI,  Maryland Tech Invitational. Unde vor veni cele mai bune echipe de robotică, cele top 40, printre care ne bucurăm că ne aflăm și noi. Cu acest robot ne-am calificat. Am filmat un meci și pe baza scorului obținut ne-am calificat,” a spus Dimitrie Mihai, elev din echipa Cyliis.

Campionatul Mondial First Tech Challenge este una dintre cele mai importante competiții de robotică, la care au mai participat încă trei echipe de români, din București, Ploiești și Pitești. Toți au adus trofee acasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE