Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Libertatea presei și nu prea. Studiu: România clasată pe locul 49 în ceea ce privește siguranța jurnaliștilor

Pe 3 mai este marcată Ziua mondială a libertății presei, proclamată în 1993 de Adunarea Generală a ONU. În 30 de ani de la acel moment, atacurile politice asupra independenței presei, inclusiv a jurnaliștilor, se intensifică.

Siguranța acestora rămâne un motiv de îngrijorare în întreaga lume, arată indexul anual al libertății presei publicat de Organizația Reporteri fără frontiere.

Ziariștii din țara noastră sunt adesea ţinta unor atacuri, ameninţări şi intimidări

Potrivit studiului, România este pe locul 49. Asta înseamnă că siguranţa jurnaliştilor rămâne un motiv de îngrijorare. Ziariștii din țara noastră sunt adesea ţinta unor atacuri, ameninţări şi intimidări.

Mai mult, justiţia încearcă din ce în ce mai mult să forţeze mass-media să îşi dezvăluie sursele. Tototdată, a crescut și numărul de procese abuzive, iar hotărârile judecătoreşti nu respectă întotdeauna standardele privind libertatea presei.

Presa cea mai liberă e în Norvegia

Presa cea mai liberă, din întreaga lume, este în Norvegia. Este pentru al optulea an consecutiv când se află în fruntea acestui clasament, realizat de Organizația „Reporteri fără frontiere”. Este urmată îndeaproape de Danemarca și Suedia.

La polul opus, se află Eritrea, un stat aflat în partea de nord-est a Africii. Cu alte cuvinte, este țara cu cea mai cenzurată mass-media. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă acest lucru - nu este permis accesul nici unui reporter străin în Eritreea şi toate agenţiile mass-media interne sunt controlate de către guvern. Pe ultimele poziții în clasament mai sunt Afghanistan, care este sub regimul talibanilor, și Siria.

Indexul este realizat de Reporteri fără frontiere

În ceea ce privește reţelele sociale și internetul, vorbim de un control foarte strict în Vietnam şi în China, ţară care, pe lângă faptul că încarcerează cel mai mare număr de jurnalişti din lume, practică cenzura şi supravegherea. Indexul realizat de Reporteri fără frontiere clasifică 180 de ţări în funcţie de capacitatea jurnaliştilor de a lucra şi de a relata liber şi independent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE