Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie pentru siguranţa jurnaliştilor şi protejarea libertăţii presei, lansată de Consiliul Europei

Consiliul Europei a lansat joi o campanie pentru "îmbunătăţirea siguranţei jurnaliştilor" şi "protejarea libertăţii presei", în condiţiile observării unei "înmulţiri a actelor de violenţă şi intimidare" împotriva acestora, relatează AFP.

Prin intermediul acestei campanii, lansată sub sloganul "Jurnaliştii contează", instituţia, cu sediul la Strasbourg, speră să "sensibilizeze publicul cu privire la rolul jurnaliştilor" şi contribuţia acestora la "menţinerea unei societăţi democratice şi pluraliste".

Conform datelor compilate în cadrul Consiliului Europei de către Platforma pentru consolidarea securităţii jurnaliştilor, peste 1.600 de "ameninţări grave" au fost înregistrate din 2015 împotriva libertăţii mass-media în Europa.

Prin această campanie, "ne propunem să ajutăm guvernele să protejeze jurnaliştii, astfel încât aceştia să-şi poată face meseria fără interferenţe nejustificate şi fără intimidare sau violenţă", a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

"Este aproape imposibil să ne imaginam o democraţie adevărată fără mass-media pluralistă şi independentă", a insistat ea.

Consiliul Europei cere celor 46 de state membre să implementeze "planuri naţionale de acţiune pentru protecţia jurnaliştilor" şi "căi de acţiune eficiente pentru a răspunde încălcărilor libertăţii presei".

Această campanie a fost lansată după ce o jurnalistă franceză, la originea dezvăluirilor privind folosirea posibilă a serviciilor de informaţii franceze de către Egipt pentru a ucide civili, a fost percheziţionată şi plasată în detenţie provizorie pentru aproape 40 de ore la sfârşitul lunii septembrie.

În Serbia, cotidianul Danas şi redactorul său şef au primit ameninţări la sfârşitul lunii septembrie din cauza acoperirii mediatice a violenţelor din Kosovo, după ce au fost acuzaţi în direct de preşedintele sârb că vor să facă rău Serbiei.

În acelaşi timp, în Grecia, opt ONG-uri au cerut guvernului "să ia măsuri urgente" pentru a lupta împotriva impunităţii pentru crimele şi agresiunile comise împotriva jurnaliştilor.

Consiliul Europei este o instituţie internaţională care reuneşte cele 46 de state semnatare ale Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE