Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Letonia: Preşedintele face apel la introducerea serviciului militar obligatoriu şi pentru femei

După ce săptămâna trecută ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, luni preşedintele leton Egils Levits a mers mai departe, făcând apel la creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu şi la femei, potrivit Agerpres.

„Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru Apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi", a declarat Levits pentru Reuters.
Letonia, membră a NATO şi UE, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze bugetul Apărării la 2,5% din PIB până în 2025, de la circa 2% în prezent, în cadrul eforturilor de creştere a securităţii după invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute în vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea găzdui un număr sporit de trupe ale NATO, după cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecută, însă Letonia ar putea fi nevoită să aloce un buget şi mai mare.

Președintele a propus creșterea bugetului Apărării la 3% din PIB

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului Apărării la 3% din PIB, după ce Polonia a introdus o ţintă similară, aminteşte Reuters.

În acelaşi timp, după ce ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a evocat marţea trecută o apropiată reintroducere a serviciului militar obligatoriu, preşedintele Levits a sugerat luni ca serviciul militar să fie o îndatorire pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.

„Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică - acest lucru trebuie făcut independent de sex", a spus Levits, ceea ce ar permite creşterea numărului letonilor cu aptitudini militare în rezervă.

Atât reintroducerea serviciului militar, cât şi majorarea bugetului Apărării trebuie analizate de parlament înainte de a putea intra în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE