Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis a promulgat legea care dezincriminează evaziunea fiscală

Update: Legea care dezincriminează evaziunea fiscală scade pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la 1 milion de euro, iar, în cazul în care sunt prinşi, aceştia scapă total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

Evazioniștii prinși și a doua oară se duc direct la închisoare, pot scăpa doar prima dată

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală merge la promulgare

Proiectul de lege a fost adoptat în decembrie 2023 de Senat și de Camera Deputaților, urmând să ajungă la promulgare la președintele Iohannis. Tot atunci, însă, politicieni din Opoziție - adică din USR și Forța Dreptei - au sesizat Curtea Constițuțională și au invocat, printre altele, faptul că proiectul ar fi o invitație la încălcarea legii de către cei care fac evaziune fiscală.

Dacă judecătorii CCR ar fi decis că legea este într-adevăr neconstituțională, integral sau parțial, atunci s-ar fi întors în Parlament. Dacă nu, ea merge la promulgare la președintele Iohannis. Iată că marți, judecătorii CCR au respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei pentru acest proiect controversat, inițiat de către liderii coaliției PSD-PNL, și l-au declarat constituțional, mergând astfel la promulgare. În decurs de câteva zile, legea va fi publicată și în Monitorul Oficial.

Marii evazioniști scapă de răspunderea penală dacă returnează prejudiciul

Proiectul își propune, în teorie, combaterea evaziunii fiscale, dar, potrivit Opoziției, el nu face altceva decât să îi ajute pe marii evazioniști.

Mai exact, inițiativa legislativă scade pedepsele celor care produc prejudicii de până la un milion de euro, iar în cazul în care aceștia sunt prinși, ei pot scăpa de răspunderea penală cu condiția să returneze prejudiciul, plus 15%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE