Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea Educației, un proiect lăsat în aer. Ministerul Educației nu a respectat nici termen asumat

Noua Lege a Educației este unul dintre cele mai amânate proiecte legislative din ultimii ani. Politicienii au făcut promisiuni că vom avea o nouă lege a educației până la finalul lui 2021. Iată că ne apropiem de finalul anului 2022 și mult așteptatul proiect nu ajuns nici până acum pe masa Guvernului.

În urmă cu șapte, opt ani, ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, a vehiculat în public ideea unei noi Legi a Educației, însă, legea aceasta s-a lăsat așteptată pentru ca proiectul prezidențial „România Educată” să fie finalizat, lucru care a durat șase ani, timp în care alți nouă miniștri au mai ocupat fotoliul de la Educație.

În vara anului 2021, proiectul „România Educată” a fost aprobat prin memorandum guvernamental și asumat pentru implementare până la 1 octombrie 2021. Chiar în ziua când trebuia aprobat, însă, proiectul nu avea avizul Consiliului Economic și Social, iar ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege va fi gata la finalul anului 2021. Nu a fost nici atunci finalizată.

Consultările pentru proiectul de lege s-au terminat pe 31 mai 2022

Consultările pentru proiectul de lege s-au terminat pe 31 mai 2022.

După perioada examenelor naționale, Ministerul Educației a scos în dezbatere publică două proiecte de legi, o lege pentru învățământul preuniversitar și alta pentru învățământul universitar. Dezbaterea publică s-a încheiat pe 24 august, iar Cîmpeanu a anunțat atunci un nou termen de finalizare – septembrie 2022, cu implementarea legii din septembrie 2023.

În toamnă, a mai urmat o serie de amânări de câte două săptămâni, care au împins aprobarea proiectelor în luna octombrie. Între timp, însă, Cîmpeanu a demisionat în urma unui scandal de plagiat.

Consiliera prezidențială în domeniul Educației Ligia Deca, cea care a coordonat proiectul „România Educată”, a fost numită în funcția de ministru. Ea a anunțat că legile vor fi gata până la final lunii octombrie, apoi a avansat data de 14 noiembrie, pe motiv că proiectele trebuie regândite și că sunt prea multe amendamente. A trecut și data aceasta și în prezent nu se știe când vor ajunge legile pe masa Guvernului. Foarte probabil, nu anul acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE