Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea adopției ar putea fi modificată. Zeci de familii, ONG-uri și politicieni au luat parte la o dezbatere la Brașov

Românii care vor să adopte un copil cer ca procedurile să fie simplificate. Ei vor eliminarea articolului care spune că statul începe căutarea rudelor minorului abia după un an de la preluarea sa în grija statului. De asemenea, mai cer ca românii stabiliți în străinătate să nu mai fie obligați să stea șase luni în țară dacă vor să adopte un copil, iar adopția internațională să fie permisă și pentru cei care nu sunt rude cu minorul.

Potrivit Registrului Național pentru Adopții, aproape șapte mii de copii sunt adoptabili, deși în centrele de plasament trăiesc peste 50 de mii.

Angi și Alecs vor să adopte un copil de mai bine de trei ani. Se plâng că procedura a rămas în continuare greoaie, așa că, pentru mulți dintre copii, speranța de adopție nu exista. Și nu sunt singurii care spun asta.

Alecs Vereș, părinte adoptator: ”Tu dacă bifezi că nu vrei să aibă probleme de sănătate legate... la cap de exemplu, e un pic mai general de atât. Mai excluzi niște probleme care pot fi vindecabile în timp și nu e ok să bifezi toate căsuțele pentru că îți limitează căutare.

Sunt copii care fratele lor are probleme grave de sănătate și sunt prinși unul de celălalt. Nu mai are nicio șansă să fie adoptat vreodată”

Mihaela Sănescu, părinte adoptator: ”După un an de zile, așa cum spunea legea, am reușit să punem în sfârșit cererea pentru întocmirea dosarului de adopție și a mai durat încă doi ani și jumătate până am reușit să cunoaștem fetițele”

Deputat: Avem nevoie de o modernizare a legii adopțiilor

Și politicienii recunosc că legea adopțiilor poate fi îmbunătățită.

Cristian Ichim, deputat: ”România nu stă foarte bine cu privire la adopții și nici cu privire la abandonul copiilor pentru că sistemul este foarte presat și nu face față. Avem nevoie de o modernizare”

Roxana Mânzatu – secretar de stat: E clar că avem nevoie să ne uităm și la ceea ce se întâmplă în direcțiile de specialitate, în direcțiile de asistență socială și protecția copilului, la cum se manageriază cazurile. Se pare că mai avem de lucru și legislativ, dar cred că și în ceea ce înseamnă gestionarea cazurilor în teritoriu”

Azota Popescu, președinte Asociația Catharsis Brașov: Numărul copiilor neadoptați crește, numărul familiilor care renunță la atestat crește și numărul copiilor adoptabili scade. Trebuie o nouă lege. O lege care să garanteze toate drepturile copiilor separați definitiv de părinți”

România, cel mai mare număr de copii abandonați din Europa

România are cel mai mare număr de copii abandonați de pe întreg continentul european.

Registrul Național pentru Adopții arată că, în 2022, au fost adoptați 1.541 de copii. Comparativ cu anul 2018, numărul acestora a crescut, de la aproximativ 1.200.

Până la 30 iunie 2023, în România erau înregistrați 6.912 de copii adoptabili. Dar dintre aceștia, 4.243 au între 7 și 13 ani, iar 1.554 de copii au între 14 și 17 ani. Copii mai mari sunt considerați greu adoptabili. Pe lista celor care pot fi adoptați sunt 229 de copii de până la doi ani și 886 de copii cu vârste între 3 și 6 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE