Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Călugărul care îl consiliază pe Papa Francisc despre inteligența artificială: Folosirea ei nu e o problemă, ci e o chestiune de putere

Călugărul franciscan Paolo Benanti analizează unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale acestei perioade: cum să fie folosită inteligența artificială astfel încât să aducă beneficii, și să nu ajungă să exploateze viețile oamenilor. Benanti este expertul de top al Vaticanului în domeniul tehnologiei și îl consiliază pe Papa Francisc pe această temă. Specializat în etica tehnologiei, părintele este membru al unui for consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite pe tema inteligenței artificiale și îndrumă chiar și directori ai unor mari companii din Silicon Valley, relatează The Associated Press.

Cu o pregătire în domeniul ingineriei, părintele Benanti este doctor în teologie morală și pasionat de ceea ce el numește "etica tehnologiei''. Preotul italian, în vârstă de 50 de ani , are misiune pe care o împărtășește cu Papa Francisc. De aceea, în mesajul său anual de pace pentru 2024, Suveranul Pontif a făcut presiuni pentru un tratat internațional care să asigure utilizarea într-un mod etic a inteligenței artificiale.

"Care este diferența dintre un om care există și o mașină care funcționează?", a spus Benanti într-un interviu acordat The Associated Press la Universitatea Pontificală Gregoriană, unde predă cursuri precum teologie morală și bioetică studenților care se pregătesc pentru preoție.

"Aceasta este poate cea mai importantă întrebare a acestor vremuri, pentru că asistăm la o provocare care, pe zi ce trece, devine tot mai profundă în legătură cu o mașină care se umanizează”, a spus călugărul catolic.

Teologul Paolo Benanti, consultant la ONU pe tema inteligenței artificiale

Benanti este membru al forului consultativ al Națiunilor Unite privind inteligența artificială, precum și șeful unei comisii guvernamentale italiene, responsabile cu oferirea de recomandări cu privire la modalitatea de protejare a jurnalismului de știrile false și de alte forme de dezinformare. De asemenea, el este consultant al Academiei Pontificale pentru Viață a Vaticanului.

”Folosirea (inteligenței artificiale, n.red) nu este o problemă, ci este o chestiune de putere. Și aici intervine etica, pentru găsirea nivelului corect de utilizare într-un context social”, a explicat el.

Cunoștințele sale au fost puse în valoare cu prilejul întâlnirii din 2023, pe care Papa Francisc a avut-o la Vatican cu președintele Microsoft, Brad Smith. Subiectul abordat a fost modul în care inteligența artificială ar putea ajuta sau afecta umanitatea.

De asemenea, Suveranul Pontif și șeful Microsoft au discutat despre cum inteligența artificială poate fi folosită pentru ”binele comun", potrivit Vaticanului.

În condițiile în care Sfântul Scaun îi ocrotește pe cei marginalizați de societate, Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea despre faptul că inteligența artificială ar putea limita drepturile omului. De exemplu, ar putea influența în mod negativ cererea pentru ipotecă a unei persoane interesate să cumpere o locuință, cererea de azil a unui migrant sau evaluarea probabilității ca un infractor să repete o infracțiune.

În urmă cu mai mulți ani, compania Microsoft a apelat prima oară la părintele Benanti pentru a-i cere părerea despre tehnologie, notează sursa citată.

De altfel, în 2023, Brad Smith l-a invitat pe Benanti la un podcast la Roma. La acel moment a spus despre călugăr că reprezintă ”una dintre cele mai fascinante combinații din lume" datorită cunoștințelor sale în inginerie, etică și tehnologie.

Cine este Paolo Benanti

Paolo Benanti a urmat cursurile Universității Sapienza din Roma, însă a renunțat la studii cu un an înainte de a-și obține diploma de inginer. Pe când avea 20 de ani, s-a despărțit de iubita sa și s-a călugărit.

Părintele consideră că inteligența artificială ar putea fi un "instrument cu adevărat puternic" pentru a reduce costurile practicării medicinei. Acest lucru ar putea permite medicilor să ajute mai mulți oameni.

De asemenea, el a vorbit despre implicațiile etice ale unei tehnologii care ar putea avea aceleași capacități ca ale unui om sau le-ar putea chiar depăși.

Benanti a observat că o mare parte din datele care stau la baza inteligenței artificiale sunt alimentate de persoane cu salarii mici, iar multe dintre ele provin din țările în curs de dezvoltare, înrădăcinate într-o istorie de colonialism și cu o forță de muncă exploatată.

"Nu vreau ca acest lucru să fie amintit ca fiind sezonul în care extragem din sudul global resurse cognitive", a spus el.

Dacă examinăm "cele mai bune instrumente pe care le producem în domeniul inteligenței artificiale" în Occident, vedem că aceasta este "antrenată cu lucrători prost plătiți din fostele colonii anglofone".

Modul în care să fie reglementată inteligența artificială a devenit un subiect ce preocupă Guverne din întreaga lume. La sfârșitul anului 2023, Uniunea Europeană a devenit un pionier în acest domeniu, deoarece a obținut un acord care deschide calea supravegherii juridice a tehnologiei inteligenței artificiale.

În Italia, premierul Giorgia Meloni, care se teme că AI ar putea duce la pierderea de locuri de muncă, va face din această tehnologie un subiect principal al summitului G7 din acest an, găzduit de Italia. De aceea, șefa Guvernului de la Roma s-a întâlnit joi cu fondatorul Microsoft Bill Gates, aflat în vizită la Roma, întâlnire la care a participat și Benanti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE