Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul European - surse

Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în plenul Parlamentului European în luna februarie, conform unor surse. Ultima intervenție a președintelui României în fața eurodeputaților a fost în urmă cu șase ani.

Şeful statului ar urma să vorbească în sesiunea plenară a Parlamentului European, ce se va desfășura în perioada 5 - 8 februarie, potrivit surselor Agerpres. Iohannis se va adresa eurodeputaţilor în cadrul dezbaterilor plenare "Aceasta este Europa".

Ultimul discurs al lui Iohannis în Parlamentul European, în urmă cu șase ani

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

”Avem nevoie de elaborarea unei noi viziuni cu privire la viitorul Uniunii. Din această perspectivă, pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate și pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european.

Cheia centrală a demersurilor noastre trebuie să rămână ”unitatea”. Pentru România, acest principiu reprezintă însăși esența proiectului european, care i-a dat acestuia capacitatea de a face față provocărilor multiple cu care Uniunea s-a confruntat până în prezent”, spunea președintele Iohannis, în 2018.

Declanșarea în acest an a cursei pentru șefia instituțiilor europene impulsionează și strategiile electorale ale partidelor din țară.

Scenariu PNL: Iohannis, președintele Consiliului European și Ciucă, președintele interimar al României

Informația pe surse potrivit căreia președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul European, dar și posibilitatea vacantării înainte de vreme a șefiei Consiliului European, îi face, în speciali pe liberali, să tatoneze diverse variante de lucru pentru a susține candidatura lui Nicolae Ciucă la viitoarele alegeri prezidențiale.

O eventuală perioadă de interimat este văzută de liberali ca o posibilă rampă de propulsare și de creștere a procentelor electorale pe care Nicolae Ciucă le-ar putea lua și din postura de candidat al PNL la alegerilor prezidențiale.

În acest moment însă sunt semnale de la Palatul Cotroceni că acestea sunt simple speculații, pentru că, potrivit surselor , în momentul de față nimic nu este sigur cu privire la această calitate de președinte al Consiliului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE