Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lider european: ”Există riscul a a vedea o Uniune Europeană imposibil de guvernat, din cauza blocajului venit din partea partidelor populiste”

” Există riscul real de a se ajunge la o Uniune Europeană imposibil de guvernat din cauza ascensiunii partidelor populiste la alegerile europene din iunie”, a avertizat Stephane Sejourne, liderul grupului centrist Renew Europe din Parlamentul European, citat de France Presse.

El a precizat că un asemenea scenariu ar fi posibil, dacă partidele populiste din interiorul Parlamentului European vor obține suficiente voturi care să le permit să formeze o minoritate de blocaj. El a subliniat că o creştere în sondaje a partidelor populiste şi naţionaliste aproape peste tot în Europa.

Dacă partidele populiste din interiorul Parlamentului European vor obține suficiente voturi la alegerile europene ele vor putea să formeze o minoritate de blocaj.

-Stephane Sejourne

Întrebat despre mai multe sondaje recente care plasează Renew Europe pe locul patru, în spatele grupului de extremă dreapta Identitate şi Democraţie (ID), Sejourne a declarat că este încrezător în capacitatea grupului său de a păstra locul trei şi de a rămâne în postura de a face jocurile în PE.

Grupul Renew Europe (centrişti şi liberali) este a treia forţă politică din Parlamentul European, după Partidul Popular European (PPE) şi Socialiştii şi Democraţii (S&D). Este compus din 40 de partide politice, are 100 de europarlamentari de 24 de naţionalităţi.

În cee ace privește temele de campanie electorală la alegerile europene, liderul grupului centrist Renew Europe din Parlamentul European a spus că, cei care cred în valorile Uniunii Europene, ar trebui să treacă de la postura de ”europeni convinşi” la cea de  ”europeni convingători”.

Peste 400 de milioane de europeni vor fi chemaţi la urne în perioada 6-9 iunie în cele 27 de ţări ale Uniunii pentru a reînnoi Parlamentul, o instituţie care participă la adoptarea legislaţiei alături de statele membre. La ultimele alegeri, din mai 2019, prezenţa la vot a fost în creştere, media UE fiind de 50,66%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE