Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariu analizat de PNL: Klaus Iohannis, șef la Consiliul European; Nicolae Ciucă, președinte interimar

Liberalii fac și desfac scenarii de lucru pentru alegerile prezidențiale din acest an. Totul pentru a încerca să maximizeze șansele liderului Nicolae Ciucă pentru acces în turul doi. 

În Modrogan au fost analizate inclusiv eventualele efectele politice și electorale ale unei cariere politice externe pentru președintele Klaus Iohannis în fruntea Consiliului European. 

Este esențial pentru conducerea liberală ca prin candidatul lor la alegerile prezidențiale să se califice în turul doi, atât pentru viitoare negocieri de creeare a Guvernului cu actualii parteneri social-democrați și posibil și cu UDMR, dar mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare, unde un candidat prezidențial propulsat în turul doi poate trage după el și lista candidaților pentru alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat.

Nicolae Ciucă, președinte interimar, dacă Iohannis ar pleca la Consiliul European

Pornind de la acest calcul, se analizează în momentul de față toate variantele de lucru, inclusiv o posibilă vacantare înainte de vreme a șefiei Consiliului European, iar în această situație se ia în considerare eventuala susținere a candidaturii șefului statului Klaus Iohannis pentru această funcție.

Iar în cazul în care s-ar alinia negocierile politice, inclusiv cu reprezentanții altor state politice ar duce la realizarea acestui deziderat, asta ar însemna și ca Iohannis să își termine mandatul înainte de vreme, în vara acestui an. Perioada interimatului ar fi asigurată conform Constituției de actualul șef al Senatului, Nicolae Ciucă.

Această perioadă de interimat este văzută de liberali ca o posibilă rampă de propulsare și de creștere a procentelor electorale pe care Nicolae Ciucă le-ar putea lua și din postura de candidat al PNL la alegerilor prezidențiale.

În acest moment însă sunt semnale de la Palatul Cotroceni că acestea sunt simple speculații, pentru că potrivit surselor citate, în momentul de față nimic nu este sigur cu privire la această calitate de președinte al Consiliului European.

Mai mult, potrivit surselor, cel mai probabil șeful statului este pregătit să își ducă mandatul la bun sfârșit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE