Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis convoacă CSAT luna aceasta. Principalele puncte pe ordinea de zi

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru data de 25 octombrie. Principalul subiect abordat va fi securitatea regională, în contextul noilor atacuri din Ucraina.

Jurnalistul Euronews Cristian Citre a vorbit despre principalele puncte care vor fi pe ordinea de zi a ședinței CSAT.

Cristi Citre: „Pe ordinea de zi vor fi subiecte care țin de conflictul din Ucraina. În primul rând, o evaluare a ultimelor evoluții ale conflictului. Această evaluare vine după ce Rusia a anexat patru regiuni din estul Ucrainei, în urma unor referendumuri considerate trucate de către comunitatea internațională și pe care România și Uniunea Europeană le-a condamnat și le-a respins.

Un alt punct extrem de important pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării va fi securitatea energetică. Este un subiect care frământă toate cancelariile europene în acest moment. Acum nu există un consens în rândul liderilor europeni în ceea ce privește asigurarea, pe de o parte, a resurselor necesare, în special gaz, iar pe de altă parte, a unor prețuri accesibile pentru cetățeni. Vor fi discuții în perioada următoare, inclusiv săptămâna viitoare la Consiliul European care se va reuni la Bruxelles.

De asemenea, un punct important pe ordinea de zi va fi legat și de măsurile adoptate până acum de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancțiuni impus Rusiei. Amintesc că UE a impus până acum numai puțin de opt pachete de sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și a băncilor rusești. UE a interzis de asemenea o serie de importuri și de exporturi din Rusia, izolând economic această țară. Totodată, UE a redus semnificativ importurile de hidrocarburi din Rusia.

Nu în ultimul rând, liderii care se vor reuni în ședința CSAT, vor discuta și despre modernizarea armatei României. Deja au fost derulate mai multe programe și sunt în procedură de achiziție o serie de noi arme, în contextul conflictului din Ucraina și al prezenței tot mai sporite a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE