Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că există unele zone în care înțelegerea intrării României în spațiul Air Schengen nu este foarte clară.

El a declarat că va avea discuții serioase cu ministerele responsabile pentru a găsi soluții rapide și diplomatice pentru aceste probleme.

"În ce priveşte Air Schengen, am auzit că sunt unele zone unde nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în spaţiul Air Schengen. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu ministerele care trebuie să se ocupe de aceste chestiuni şi să găsim soluţii rapide, sigur, pe cale diplomatică", a arătat şeful statului.

Europarlamentarii reclamă că li se cer documentele pe aeroport

Mai mulți europarlamentari români au semnalat că pe aeroporturi li se cer documente, deși România a intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a relatat că la Viena a fost supus unui proces de verificare abuziv, deși România este parte din Spațiul Schengen cu frontierele aeriene. El a avertizat că va solicita Comisiei Europene să acționeze împotriva acestui abuz de putere.

De asemenea, europarlamentarul Vlad Gheorghe a afirmat că românii sunt încă controlați pe aeroporturile din Europa, deși România a devenit parte a spațiului european de circulație aeriană de la 31 martie. El a condamnat acest abuz și a promis să transmită plângeri oficiale către Comisia Europeană și aeroporturile din statele membre unde românii sunt supuși controlului, subliniind că acest lucru este în contradicție cu principiile Schengen.

"Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează paşapoartele, deşi din 31 martie ţara noastră este parte din spaţiul unic de circulaţie european pe cale aeriană şi maritimă. Este un abuz clar din partea autorităţilor naţionale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele româneşti, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România", a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE