Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Stoltenberg despre noile fragmente de dronă

Publicat de: Euronews

În contextul noilor fragmente dintr-o altă dronă găsite pe teritoriul României, președintele Klaus Iohannis a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat solidaritatea Alianţei cu România, într-o convorbire la telefon cu preşedintele României, Klaus Johannis, după ce bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul ţării.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe reţeaua socială X, oficialul NATO a spus că nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare.

"Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 în cadrul politicii aeriene a NATO. Suntem solidari cu România", a scris Stoltenberg.

Iohannis: Identificarea de noi fragmente de dronă arată că a fost o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian al României

Identificarea astăzi de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă, precizează sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis.

"Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile ruseşti la porturile ucrainene de la Dunăre", afirmă şeful statului, potrivit Agerpres.

Iohannis reiterează "condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România".

"Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internaţional, fiind crime de război", subliniază şeful statului.

El anunţă că, în acest context, a avut în cursul zilei de sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-a informat "cu privire la noile evoluţii, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră".

"Aşa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată şi beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga noastră istorie", precizează preşedintele Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE