Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre atacurile asupra porturilor pe Dunăre: Este inacceptabil. Aceste atacuri sunt crime de război

Rusia comite crime de război, când atacă porturile de la Dunăre, a declarat Klaus Iohannis, la New York. Ca invitat special la Universitatea Columbia, el a oferit și o primă reacție, după ce fragmente ale unor drone ale Rusiei au căzut în localități românești, aflate la granița cu Ucraina.

”Rusia atacă aceste porturi mici (de pe Dunăre), pentru a-i speria pe oameni, pentru a opri tranzitul grânelor ucrainene. Lovește cu drone și, uneori, aceste drone, după ce sunt lovite, ajung pe teritoriul românesc. Este inacceptabil. Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu sunt atacate ținte militare, ei (rușii) atacă facilități civile. Atacă infrastructură civilă, atacă oameni simpli, care lucrează în aceste porturi. Și trebuie să spunem că acest lucru este inacceptabil, de la început, dar ajungând și în regiuni românești este total inacceptabil și protestăm destul de vocal. 

Rusia nu atacă intenționat România. Aceste drone nu sunt îndreptate către România, însă pentru că ajung în România, aceasta este o problemă reală.

Oamenii sunt speriați. De exemplu, în zona despre care ați vorbit, unde au căzut drone pe teritoriul României. Ei bine, ghiciți. Oamenii sunt speriați. Vreau să spun că sunt cu adevărat speriați. Dacă locuiești într-un sat și la o milă de satul tău se prăbușește o dronă rusească și explodează, e clar că îți pui problema că <<poate următoarea va cădea peste casa mea>>.

Așadar este o problemă, iar noi facem tot ce putem să îi protejăm pe oameni. Dar dincolo de teamă, ei înțeleg foarte bine de ce trebuie să susținem Ucraina. Pentru că văd bombardamentele de pe celălalt mal al Dunării și, dacă stăm și nu facem nimic, cine știe, poate vor ajunge și la noi”, spune Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE