Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohanis: „MCV s-a încheiat pentru România”

Klaus Iohannis a susținut, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după ce Comisia Europeană a recomandat ridicarea MCV. Președintele spune că România a făcut un nou pas pe calea integrării europene, arătând că Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat pentru ţara noastră.

„România a făcut un nou pas semnificativ în aderarea la UE. MCV s-a încheiat azi. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru statul de drept.

De acum înainte România va fi la fel ca toate statele membre doar prin mecanismul generalizat privind statul de drept.

Parlamentul a adoptat legile fundamentale privind sistemul judiciar, pe care le-am promulgat după ce au fost declarate constituționale. Mă bucur că toate progresele au fost consemnate în raportul MCV de astăzi. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție funcțional, eficient, idenpendent. Felicit autoritățile, Guvernul, miniștrii, Parlamentul pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice.

Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursulei von der Leyen pentru sprijin și dialog.Dialogul a vizat și Comisia de la Veneția care a constatat recent că legile justiției respectă standardele europene.

Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue.

Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, a spus Klaus Iohannis.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană.

UE nu va mai monitoriza România în cadrul MCV

Instituția precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

Evaluarea "remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE