Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul va investiga o înregistrare video care ar fi arătat decapitarea unui soldat ucrainean

Ucraina a promis că va investiga o înregistrare video macabră care circulă pe rețelele de socializare și care ar arăta decapitarea unui soldat ucrainean. Videoclipul s-a răspândit rapid pe internet și a stârnit indignarea oficialilor ucraineni. Kremlinul a calificat filmarea drept "oribilă", dar a spus că trebuie verificată.

Deși autenticitatea videoclipului sau circumstanțele în care a fost filmat și unde și când a fost filmat nu au fost încă verificate, videoclipul pare să arate un bărbat în trening verde care poartă o banderolă galbenă, purtată de obicei de luptătorii ucraineni. El este auzit țipând înainte ca un alt bărbat în camuflaj să folosească un cuțit pentru a-l decapita.

Un al treilea bărbat ține în mână o vestă antiglonț care pare să aparțină bărbatului decapitat. Toți cei trei bărbați vorbesc în limba rusă. De când forțele rusești au invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, acestea au comis abuzuri pe scară largă și presupuse crime de război, potrivit Organizației Națiunilor Unite și grupurilor pentru drepturile omului.

Crime de război comise de Rusia

Curtea Penală Internațională a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război. Kremlinul neagă că a comis crime de război sau că a vizat civili.

Trupele ucrainene au fost, de asemenea, acuzate de abuzuri, iar anul trecut Kievul a declarat că va investiga o înregistrare video care a circulat online și despre care Moscova a afirmat că arată cum forțele ucrainene ucid trupe rusești care ar fi încercat să se predea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că violențele din ultimul videoclip nu vor fi uitate - și că forțele rusești vor fi trase la răspundere pentru astfel de acte.

"Toată lumea trebuie să reacționeze, fiecare lider. Nu vă așteptați că va fi uitat, că timpul va trece", a declarat el într-un videoclip postat pe canalul său oficial Telegram.

În acesta, el a folosit un limbaj dur pentru a-i descrie pe soldații ruși, inclusiv numindu-i "bestii".

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a denunțat, de asemenea, filmarea pe Twitter:

Mai multe investigații au fost demarate

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este necesară o verificare amănunțită a videoclipului "oribil" și să se verifice dacă acesta este real.

"În lumea falsurilor în care trăim, trebuie verificată autenticitatea filmării", a declarat el într-o teleconferință cu reporterii.

Serviciul ucrainean de securitate de stat a lansat o investigație privind videoclipul, potrivit unei declarații a lui Vasil Maliuk, șeful agenției, cunoscută sub numele de SBU.

Posterele de pe unele canale rusești pro-Kremlin de pe Telegram, deși nu au confirmat autenticitatea videoclipului, nu l-au contestat. Unii au încercat să o justifice spunând că trupele rusești s-au călit în urma luptelor.

Andrei Medvedev, un jurnalist al televiziunii de stat ruse și membru al legislativului orașului Moscova, a speculat că momentul difuzării videoclipului a fost "destul de oportun" pentru armata ucraineană, spunând că ar putea ajuta la "inflamarea ideologică a personalului" înaintea unei contraofensive majore planificate.

Mihailo Podolyak, un consilier al lui Zelenski, a legat, de asemenea, lansarea videoclipului de ofensiva așteptată, dar a spus că acesta a fost menit să "demoralizeze starea de spirit a publicului sau cel puțin să schimbe percepția psihologică a războiului în acest moment".

Miercuri, ombudsmanul Ucrainei a declarat că va solicita Comitetului ONU pentru Drepturile Omului să investigheze videoclipul.

Dmytro Lubinets a scris pe Telegram că "o execuție publică a unui prizonier este încă un indiciu al unei încălcări a normelor Convenției de la Geneva, a dreptului umanitar internațional și o încălcare a dreptului fundamental la viață".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE