Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia: Recrutare online în armată. Proiectul de lege a fost aprobat de Duma de stat

Parlamentarii ruși au votat un proiect de lege pentru crearea unui sistem digital de mobilizare a recruților. Odată primit ordinul, bărbatul va fi obligat să se prezinte la un birou de înrolare. În plus, recrutul nu va mai putea părăsi țara.

Proiectul de lege a fost aprobat de Duma de stat cu o largă majoritate. Noile reglementări ar permite transmiterea electronică a ordinelor de mobilizare către recruți. Odată ce sunt transmise online, se consideră că documentele sunt livrate către persoanele vizate.

Autoritățile vor să împiedice fuga din țară

Potrivit legislației în vigoare, ordinele de mobilizare către rușii care erau chemați în armată erau predate fizic, prin citații tipărite. Însă, de multe ori, acestea nu ajungeau la adresa corectă.

Prin schimbarea legii, autoritățile încearcă să-i împiedice pe bărbați să se sustragă ordinului de mobilizare și să fugă din țară. De la începutul războiului din Ucraina, zeci de mii de ruși apți de luptă au plecat în srăinătate, în încercarea de a scăpa de recrutare.

Ce spun rușii

Oamenii au păreri împărțite cu privire la noua propunere legislativă.

"Este un instrument pentru a-i forța pe cei care nu vor să facă armata și să plătească datoria față de patrie. Cred că acum este momentul în care trebuie să fim alături de Patria Mamă", crede un rus.

"Digitalizarea este foarte bună, desigur, dar este trist că cel mai probabil legea reprezintă un semnal pentru următoarea mobilizare. Mi-ar plăcea ca mai puțini oameni să sufere din această cauză", spune alt om.

Deși a trecut de deputații rusi, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de camera superioară a parlamentului, dar și de președintele Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE