Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Wagner încearcă să "preia controlul" unui partid politic rusesc, potrivit unor surse apropiate Kremlinului

Șeful Wagner este interesat de puterea politică, potrivit unor rapoarte. Evgheni Prigozhin, care conduce faimoasa forță de mercenari, încearcă să obțină controlul unui partid politic rus, a relatat luni site-ul independent de știri Meduza.

Citând "surse apropiate Kremlinului", acesta a afirmat că Prigozhin încearcă să preia controlul partidului "O Rusie Justă", al cărui lider Serghei Mironovreci a numit Wagner o "formațiune militară eroică".

Analizând raportul, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a declarat că apropierea dintre cele două figuri "ar putea declanșa o nouă fracționalizare în cadrul Kremlinului".

Partidul spune că oferă "Noul socialism al secolului XXI"

S-a speculat de mult timp de către surse independente din Rusia că Prigozhin - fost bucătarul șef al președintelui rus Vladimir Putin - ar putea avea propriile ambiții politice.

În martie, liderul mercenar a contestat public povestea Moscovei potrivit căreia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina, pe care a folosit-o pentru a justifica invazia.

Prigozhin ar fi interesat de filiala din Sankt-Petersburg a partidului O Rusie Justă - considerată în general ca fiind unul dintre cele mai valoroase active ale partidului - și de obținerea unei poziții la nivel federal, potrivit Meduza.

Partidul, care spune că oferă "Noul socialism al secolului XXI", este pro-Kremlin și acționează ca o pseudo-opoziție față de Putin.

Cu toate acestea, sursele Meduza se îndoiesc că lui Prigozhin i se va permite să obțină controlul asupra partidului parlamentar, deoarece tensiunile față de infamul om din cadrul establishmentului cresc.

Prigozhin, acuzat de amestec în alegerile din SUA

Prigozhin a apărut ca un jucător cheie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, mercenarii Wagner jucând un rol important în lupte, în special în ceea ce privește prețiosul oraș Bakhmut.

Dotată recent cu recruți, compania militară privată a contrazis și provocat în mod deschis Ministerul rus al Apărării în mai multe rânduri.

Actualul lider al organizației "O Rusie Justă", Mironov, "încearcă probabil să își revigoreze influența politică și să îl folosească pe Prigozhin ca patron pentru ambițiile sale politice", a declarat ISW.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Prigozhin a fost acuzat de amestec în alegerile din SUA și de extinderea influenței rusești în Africa.

El s-a născut la Sankt Petersburg, ca și Putin, și a avut probleme repetate cu legea. În 1979, a primit prima condamnare penală - o sentință cu suspendare - la vârsta de 18 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE