Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile alimentelor ar putea crește cu 15%. Ucraina: Acordul cu cereale la Marea Neagră într-o „stare critică”

Acordul intermediat de ONU care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră se află într-o „stare critică” din cauza acțiunilor Rusiei, a declarat marți un ministru al guvernului ucrainean pentru The Guardian.

Reprezentanți din Rusia, Turcia și ONU inspectează navele în drum spre și dinspre porturile ucrainene, ca parte a acordului semnat în iulie anul trecut de Kiev și Moscova.

O comisie mixtă convine asupra numelor navelor care urmează să fie examinate.

”Rușii au încălcat condițiile inițiativei de cereale la Marea Neagră. Au decis să schimbe unilateral planurile porturilor ucrainene. Este inacceptabil.”, a declarat Iurii Vaskov , ministrul adjunct al Ucrainei responsabil cu porturile și afacerile maritime.

Rușii, însă, au tăiat numele și au trimis alte nave de intrare din coada actuală de 50. Drept urmare, nicio navă nu a avut voie să-și continue călătoria, a spus Vaskov, ceea ce înseamnă o blocare de facto a Moscovei.

Moscova, nemulțumită de acord încă de luna trecută

Rusia și-a exprimat nemulțumirea față de acord. Luna trecută, a spus că o va prelungi cu doar 60 de zile, în loc de o reînnoire convenită de 120 de zile. Își dorește încetarea sancțiunilor occidentale asupra sectorului său agricol. Kievul, între timp, spune că, din octombrie, Rusia a încetinit în mod deliberat procesul de inspecție.

Dacă impasul va continua, este posibil ca prețurile la alimente la nivel mondial să crească cu 15%, a spus Vaskov. El a spus că fermierii ucraineni vor fi forțați să depoziteze din nou cereale, ca vara trecută, și se vor confrunta cu dificultăți financiare grave. Kievul a ridicat de urgență încălcarea de marți cu ONU și Turcia, a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE