Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jerry Lee Lewis, simbol al muzicii rock’n’roll, a murit. Artistul avea 87 de ani

Jerry Lee Lewis, considerat un pionier al muzicii rock’n’roll în anii '50, a murit la vârsta de 87 de ani. Anunțul decesului a fost făcut de reprezentantul artistului, scrie The Guardian.

Artistul s-a stins în casa sa din orașul Memphis, statul Tennessee. Pianist remarcat prin virtuozității sale, Jerry Lee Lewis a devenit celebru datorită piesei „Great Balls of Fire”, dominând muzica rock’n’roll a anilor '50.

Jerry Lee Lewis s-a născut în 1935 în Louisiana într-o familie modestă de fermieri. Părinții săi și-au ipotecat locuința pentru a-i cumpăra fiului lor primul pian. În timp ce învăța să cânte la instrumentul muzical, a fost dată afară de la școala evanghelică la care studia pentru că a interpretat o variantă boogie-woogie a piesei My God is Real, un gest catalogat drept ireverențios.

Nu a revenit la școală, iar la vârsta de 14 ani a început să susțină primele concerte live, la inaugurarea unei reprezentanțe auto. Și-a dezvoltat propriul stil teatral și expansiv, care se potrivea cu energia scenei rock'n'roll aflată atunci în plină dezvoltare.

Lewis a început să cânte la studiourile Sun din Memphis, inițial ca muzician de studio și apoi ca artist solo. Unele dintre primele sale înregistrări au fost făcute în 1956 cu Elvis Presley, Johnny Cash și Carl Perkins, un grup numit mai târziu Million Dollar Quartet.

În următorul an, Jerry Lee Lewis s-a impus pe scena muzicii cu melodia Whole Lotta Shakin’ Goin’ On. Când a interpretat-o la televizor, în cadrul emisiunii The Steve Allen Show, a ieșit în evidență prin stilul său unic de interpretare: extrem de energic, dădea cu piciorul peste scaunul de pian și cânta în picioare.

A obținut succesul cu „Great Balls of Fire”, care a ajuns pe locul 2 în topurile muzicale din Statele Unite și a devenit una dintre piesele reprezentative pentru stilul muzical rock’n’roll.

În plină ascensiune, a declanșat un scandal în 1958, în timpul unui turneu în Marea Britanie, după ce a afirmat că s-a căsătorit cu verișoara sa, în vârstă de 13 ani, Myra Brown, la acea vreme fiind a treia dintre cele șapte căsnicii ale artistului. Vestea s-a răspândit rapid, iar toate concertele promovate în întreg Regatul și la posturile de radio au fost anulate.

Lewis nu a încetat să genereze controverse. Atât a patra soție, Jaren Pate, cât și a cincea, Shawn Stephens, au murit în condiții suspecte. Prima s-a înecat, iar despre cealaltă au apărut zvonuri c-ar fi sfârșit din cauza violenței domestice.

În 1984, Lewis a supraviețuit unei operații de extirpare a unei treimi din stomac, după ce a fost diagnosticat cu ulcer perforat. Doi ani mai târziu, a fost unul dintre primii zece artiști incluși în Rock'n'Roll Hall of Fame, alături de Presley și Chuck Berry.

Jerry Lee Lewis a avut șase copii. Doi dintre ei au murit în copilărie. Steve Allen Lewis s-a înecat într-o piscină la vârsta de trei ani, iar Jerry Lee Lewis Jr, care cânta la tobe pentru tatăl său, a murit într-un accident de mașină la vârsta de 19 ani.

Ceilalți patru - Ronnie Guy, Phoebe Allen, Lori Lee and Jerry Lee III, sunt în viața, alături de Judith, soția artistului,

Lewis a înregistrat 40 de albume de studio, cel mai recent fiind Rock & Roll Time în 2014. Albumul său anterior, Mean Old Man, a ajuns în top 30 în SUA la lansarea sa în 2010 și a inclus duete cu vedete precum Mick Jagger, Sheryl Crow, Willie Nelson și Eric Clapton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE