Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, surprins de bombardamente în Kiev: Vorbim despre terorism

Iulian Chifu, analist de politică externă și fost consilier prezidențial, a fost surprins de atacul lansat joi dimineață de militarii ruși asupra Kievului, capitala Ucrainei. În direct la Euronews România, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning a povestit că alerta de raid aerian a durat aproximativ trei ore, timp în care a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost.

Iulian Chifu a precizat că se află în aceste zile la Kiev pentru a participa la un forum de securitate. Joi dimineață, s-a dus de urgență în adăpostul hotelului, alături de alte zeci de persoane, după ce a fost activată alerta de raid aerian.

”Vreo două ore și jumătate, trei ore a durat de la momentul alarmei până la încheierea ei. Au fost două valuri de tiruri, rachete Klibr trase de avioane care pare să fi decolat din Murmansk și care au tras de deasupra Mării Caspice către Kiev.

În principiu, rachetele nu au lovit direct, dar interceptarea de către apărarea antiaeriană ucraineană a determinat căderea bucăților și au făcut un număr de victime și de distrugeri destul de importate chiar în centrul Kievului, acel district. Este chiar în centrul Kievului”, a afirmat fostul consilier prezidențial, la Euronews România.

A auzit primele lovituri ale rușilor în aproape de 30 de minute de la declanșare alarmei.

”Probabil că alarma se dă în momentul în care (avioanele rusești, n.red) intră pe teritoriul ucrainean, sunt identificate. Te deplasezi către refugiu, undeva la subsol.

Au fost cel puțin șase lovituri care se și aud, se și resimt. Chiar și prin acest impact în aer, în momentul impactului solului, resimți destul de puternic faptul că a existat o lovitură într-o arie destul de importantă, într-o zonă centrală.

S-au resimțit șase lovituri, se și aud și în același timp Guvernul ucrainean informează pas cu pas ce se întâmplă. Pe măsură ce vin informațiile de la primar, despre impact, de la autorități cu ce s-a interceptat și eventual cu distrugerile care au loc. Le simți în timp real”, a menționat analistul de politică externă.

Iulian Chifu, despre cum acționează ucrainenii în cazul unui atac: Alarmele sunt luate în serios

”Alarmele sunt luate în serios. În cazul Odessei care este cea mai expusă, pentru că nu există niciun teritoriu anterior pentru alarmare, impactul este extrem de complicat.

Nu vorbim doar despre crime de război, ci de-a dreptul despre terorism.

După ce a lovit odată un obiectiv profund civil, un bloc, în momentul în care au venit salvatorii, a lovit din nou în același loc pentru a distruge exact această capacitate, posibilitatea ca salvatorii să mai fie utilizabili, pentru că a doua lovitură a vizat salvatorii aflați la fața locului, încercând să ajute victimele erau încă în viață”, a mai spus Chifu.

Fostul consilier prezidențial a mărturisit că nu se află la prima astfel de experiență. A fost surprins de atacuri și anul 2023, când s-a aflat în Ucraina.

”Sunt experiențe repetate. Și anul trecut am fost. Trei alarme în fiecare noapte și un tir în drum spre România, la vreo 120 de kilometri la Jitomir. Chiar am asistat într-o benzinărie, împreună cu șoferul ne-am uitat la atac și la artileria antiaeriană care intercepta acele tiruri”, a conchis el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE