Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul anunță oficial că se opune recunoașterii unui stat palestinian. Motivul invocat de Guvernul Netanyahu

Guvernul israelian a luat duminică o ”decizie declarativă” prin care, în mod oficial, se opune ''recunoaşterii unilaterale'' a unui stat palestinian, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Documentul aprobat de premierul Benjamin Netanyahu prevede că un acord privind statalitatea palestiniană poate fi obținut doar prin negocieri directe. De altfel, Netanyahu a precizat la începutul ședinței de Guvern că poziția ce va fi oficializată ține cont de ”discuţiile recente în comunitatea internaţională despre o încercare unilaterală de a impune Israelului un stat palestinian”.

Discuțiile pentru a pune în practică soluția celor două state - cel israelian și cel palestinian format din Cisiordania și Fâșia Gaza - sunt blocate din 2014, notează Reuters.

Președintele american Joe Biden a încercat să obțină un acord în Orientul Mijlociu, prin care Arabia Saudită și alte state arate să stabilească relații normale cu Israelul, concomitent cu crearea unui stat palestinian.

Prin decizia sa, Guvernul lui Netanyahu transmite că ”Israelul respinge complet dictatele internaţionale privind un acord permanent cu palestinienii" şi că un astfel de acord poate rezulta doar din negocieri directe între părţi, "fără condiţii prealabile”

Recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian la scurt timp după atacul din 7 octombrie anul trecut al Hamas, numit în document "masacru", "va acorda terorismului o recompensă uriaşă, fără precedent şi va împiedica orice viitor acord de pace", preciează Guvernul israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE