Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran a lansat un satelit, în cadrul unui program criticat de Occident. Autoritățile spun că lansarea a avut loc "pe cea mai înaltă orbită de până acum"

Pe măsură ce cresc tensiunile în Orientul Mijociu, din cauza războiului din Israel, Iranul a lansat un satelit, ca parte a unui proiect criticat de Occident. Iranienii spun că au lansat cu succes satelitul Soraya pe cea mai înaltă orbită de până acum, în cel mai recent program despre care Occidentul se teme că îmbunătățește rachetele balistice ale Teheranului.

Evenimentul vine la două zile după ce Iranul și Pakistanul au efectuat raiduri aeriene reciproce, potrivit Euronews.

Iran spune că a lansat satelitul Soraya

Satelitul Soraya a fost plasat pe orbită, la 750 de kilometri deasupra Pământului, cu ajutorul unei rachete Qaem 100 cu trei trepte, după cum a anunțat agenția de știri IRNA, controlată de statul iranian. Însă nu a fost precizat scopul satelitului.

Lansarea face parte din programul spațial al Gărzilor Revoluționare din Iran, alături de programul spațial civil al țării, conform raportului. Implicarea Gărzii în lansări, precum și capacitatea de a lansa racheta dintr-un lansator mobil ridică îngrijorări pentru Occident. Garda Revoluționară, care este subordonată doar liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, și-a dezvăluit programul spațial încă din 2020.

Pentru moment, nu există o confirmare satelitul iranian ar fi fost plasat cu succes pe orbită. Însă ministrul telecomunicațiilor Isa Zarepour a descris lansarea ca având "o sarcină utilă de 50 de kilograme".

Îngrijorări privind lansarea unui satelit de către iranieni

Statele Unite au declarat anterior că lansările de sateliți ale Iranului sfidează o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și au cerut Teheranului să nu întreprindă nicio activitate care implică rachete balistice capabile să livreze arme nucleare. Sancțiunile ONU legate de programul de rachete balistice al Iranului au expirat în octombrie anul trecut.

Evaluarea amenințărilor la nivel mondial din 2023 a comunității de informații americane a spus că dezvoltarea vehiculelor de lansare de sateliți "scurtează termenul" pentru ca Iranul să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală, deoarece folosește o tehnologie similară.

Rachetele balistice intercontinentale pot fi folosite pentru arme nucleare. Iranul produce acum uraniu aproape de niveluri de calitate necesar pentru astfel de arme, după ruperea acordului său nuclear cu puterile mondiale. Teheranul are suficient uraniu îmbogățit pentru "mai multe arme nucleare", dacă alege să le producă, a avertizat, în repetate rânduri, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Iranul a negat mereu că ar intenționa să producă arme nucleare și spune că programul său spațial și activitățile sale nucleare au scopuri pur civile. Cu toate acestea, agențiile de informații americane și AIEA spun că Iranul a avut, până în 2023, un program nuclear militar organizat.

În ultimul deceniu, Iranul a trimis mai mulți sateliți de scurtă durată pe orbită, iar în 2013 a lansat o maimuță în spațiu. Programul a cunoscut probleme recente și au existat cinci lansări eșuate la rând pentru programul Simorgh, o altă rachetă purtătoare de sateliți.

Un incendiu la portul spațial Imam Khomeini, în februarie 2019, a ucis trei cercetători, după cum au declarat autoritățile la acea vreme. O explozie a unei rachete la rampa de lansare, mai târziu în același an, a atras atenția președintelui american de atunci, Donald Trump, care a luat peste picior Iranul, printr-o postare care arăta ceea ce părea a fi o fotografie de supraveghere americană a sitului.

În decembrie, Iranul a trimis o capsulă pe orbită, capabilă să transporte animale, iar țara se pregătește pregătește pentru misiuni umane, pe care le vrea puse în practică în următorii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE