Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR. Avocat: "Face jocurile din interiorul Bisericii"

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Totul după ce, fiind invitat în emisiunea Vocile care contează, de la Euronews România, Bănescu l-a criticat pe Teodosie pentru dosarul de cumpărare de influență în care a fost chemat să dea declarații.

IPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu

Vasile Bănescu a discutat despre cazul în care este implicat IPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a fost chemat de procuroii DNA într-un dosar de cumpărare de influență.

Irina Luminița Stanciu, avocata lui IPS Teodosie: "Voi sesiza instanța civilă cu acțiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumpției de nevinovăție. După cum bine știți, prezumpția de nevinovăție este reglementată de dispozițiiel articolului 4 din Codul de Precedură Penală.

Domnul Vasile Bănescu folosește această ocazie pentru o răzbunare personală, fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu IPS Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși.

În atare condiții, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române și cred că ar trebui demarată o anchetă și o cercetare disciplinară în privința acestuia, în cadrul BOR".

  • În 2020, IPS Teodosie a fost achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Declarațiile lui Vasile Bănescu despre "cazul Teodosie"

"Patriarhia Română, ca și autoritățile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție. Numai autoritățile judiciare se vor pronunța, la sfârșitul anchetei, în legătură cu aceste lucruri. Firește că apariția unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător.

Nu mă pot antrepronunța, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, mâhnește. Este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care va fi descifrată de autoritățile judiciare și interpretată în cheia potrivită. Poziția Patriahiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz", a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Euronews România.

Pe 18 ianuarie, IPS Teodosie a ajuns la DNA Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul de cumpărare de influență. În mai 2023, IPS Teodosie a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, pentru că i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

Ancheta DNA a pornit în urma investigației Recorder, în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție sau reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE