Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția BOR despre preoții acuzați că fac propagandă politică: ”Hristos nu este agent electoral”

Sfântul Sinod nu le permite preoților să facă politică, a avertizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. În direct la Euronews România, Vasile Bănescu a afirmat că ”Hristos nu este agent electoral” și le-a reamintit clericilor că ”a face propagandă electorală absolut oricărei formațiuni politice este total inadecvat”, iar acest lucru reprezintă o abatere.

Invitat în studioul Euronews România, Vasile Bănescu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, s-a declarat împotriva prezenței politicului în Biserică, invocând faptul că, de fapt, canoanele Sfântului Sinod împiedică acest lucru ”negru pe alb”. De altfel, reprezentantul BOR i-a sfătuit pe clerici să cunoască statutul propriei biserici.

”Nu sunt în situația de a le recomanda ceva preoților care ar trebui să cunoască statutul propriei biserici și hotărârile Sinodului acestei Biserici.

Dacă mă întrebați, aș spune că niciun cleric nu trebuie să se transforme în agent electoral. Hristos nu este agent electoral, pentru că despre Hristos vorbim în biserică”, a declarat Vasile Bănescu, la Euronews România.

Singura excepție în care preoții se pot implica în politică doar cu ”binecuvântarea episcopului”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că preoții care fac politică încalcă hotărârile Sfântului Sinod.

”Dacă se va întâmpla acest lucru, el constituie o abatere de la hotărârea Sfântului Sinod. Sunt lucruri scrise foarte limpede.

Clericilor nu li se îngăduie nici participare la actul politic în sine. Există o singură excepție: preoți care pot candida ca membri ai Consiliului local, doar acolo cu binecuvântarea episcopului, dar a face propagandă electorală absolut oricărei formațiuni politice este total inadecvat și bineînțeles sancționabil”, a concluzionat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE