Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc prețurile în UE, inflația a crescut la 3,4%. România, locul doi la inflație în Uniunea Europeană în luna decembrie

Prețurile au continuat să crească în zona euro și în toată Uniunea Europeană, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat. Lucrurile nu s-au schimbat însă în bine pentru România: țara noastră continuă să rămână la coada clasamentului la capitolul inflație: 7% în decembrie, a doua cea mai ridicată din blocul comunitar. Dependența de importuri a contribuit din plin, explică specialiștii. 

Pe final de 2023, inflația la nivelul blocului comunitar s-a relaxat considerabil față de decembrie 2022: a ajuns acum la 3,4%, de la 10,4%, arată datele biroului european de statistică. Totuși, prețurile sunt în creștere față de noiembrie. Nici românii nu au scăpat de scumpiri în ultima lună a anului. În medie, prețurile produselor și serviciilor au urcat cu 7%, a doua cea mai mare creștere din toată Uniunea Europeană, după Cehia. 

Adrian Negrescu, analist economic: ”Noi suntem dependenți de importuri si atunci când să ne nepedeți importul, mai ales în zona produselor alimentare, importăm inflație și de aceea, de aceea inflația la noi este mai mare, pentru că avem prețuri mai mari la energie și gaze raportat la media regiunii.”

Iar previziunile nu sunt optimiste în privința inflației. O spun chiar cei de la Banca Națională a României, care se așteaptă la majorări de prețuri în ianuarie, ca efect al pachetului de măsuri fiscale asumat de Guvernul Ciolacu în Parlament. Mai mult, românii s-ar putea confrunta cu noi scumpiri dacă nu va fi prelungită măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază. Cu totul altfel stau lucrurile în vestul și nordul continentului. 

Cel mai bine stau cei care locuiesc în Danemarca, acolo unde aproape nu s-a simțit deloc creșterea prețurilor de la o luna la alta, pentru ca inflația este extrem de bine ținută sub control: 0,4%.  

Însă deocamdată, inflația pune probleme și în țări cu economii puternice din zona euro, cum ar fi Franța, cu 4,1% și Germania, cu 3,8%. 

Adrian Negrescu, analist economic:Oamenii, în cam toate țările europene, nu prea mai au bani, nu mai consumă, iar din această perspectivă firmele trebuie să facă bani într-un fel sau altul și cresc prețurile.”

O consecința a inflației ridicate este faptul că Banca Centrală Europeană nu va scădea dobânda de referință încă. Asta înseamnă că nici ratele bancare în zona euro nu vor scădea prea curând.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE