Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, despre ajutorul acordat Republicii Moldova pentru a nu rămâne în beznă. „Trebuie realizate interconectări mai multe și bune”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Klaus Iohannis a declarat că interconectările existente în prezent între România și Republica Moldova sunt „total insuficient”, în condițiile în care energia importată din țara noastră ajunge peste Prut, tot prin Ucraina bombardată de militarii ruși.

Klaus Ionannis a explicat că sincopele în alimentarea cu energie care afectează Republica Moldova „apar dintr-un motiv foarte clar”.

„Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și în momentul de față chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este ca atare expusă acestor atacuri.

Există o singură soluție. Trebuie realizate interconectări mai multe și bune, interconectări directe între România și Republica Moldova.

Același lucru este valabil și pentru gaz și pentru transportul pe șosea. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis: „Putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că lipsa interconectărilor din Republica Moldova reprezintă o „problemă reală”.

„Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca în scurt timp, nu în câteva săptămâni, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite.

În perspectivă pe termen mediu și lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a adăugat șeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE