Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Inundații în Coreea de Sud: 37 de oameni au murit și nouă sunt dați dispăruți

Coreea de Sud se află în mijlocul musonului de vară şi în ultimele zile au căzut ploi abundente, provocând inundaţii şi alunecări de teren de mare amploare, precum şi revărsarea unui baraj important.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa foto: AP

17/07/2023 , 08:29

37 de oameni au murit în urma inundațiilor

Ministerul de Interne a anunţat că 37 de persoane au murit şi nouă sunt date dispărute după aceste ploi torenţiale, cele mai multe dintre ele fiind îngropate de alunecări de teren, scrie Agerpres.

Sute de salvatori încearcă să ajungă la peste o duzină de maşini blocate într-un tunel subteran de 430 metri lungime la Cheongju, în provincia Chungcheong de Nord, a precizat ministerul.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, tunelul a fost inundat sâmbătă dimineaţă după o revărsare bruscă de ape.

Duminică, şapte cadavre au fost recuperate în tunel şi salvatorii fac în continuare eforturi pentru a găsi şi alte victime.

"Nu mai am speranţe dar nu pot să plec", a declarat pentru Yonhap părintele uneia dintre victimele dispărute în tunel. "Mi se rupe inima când mă gândesc la durerea pe care trebuie să o fi simţit fiul meu în apa rece", a adăugat el.

Unele dintre persoanele dispărute au fost luate de viitura provocată de revărsarea unui râu în provincia Gyeongsang de Nord, a precizat ministerul.

16/07/2023 , 08:22

15 mașini blocate într-un tunel subteran

Ministerul de Interne a anunţat că 26 de persoane au murit şi alte zece sunt date dispărute din cauza ploilor torenţiale, majoritatea fiind îngropate de alunecări de teren sau căzute într-un rezervor inundat, scrie Agerpres.

Salvatorii depun eforturi pentru a ajunge la aproximativ 15 maşini blocate într-un tunel subteran de 430 de metri lungime la Cheongju, provincia Chungcheong de Nord, a indicat ministerul.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, tunelul s-a umplut cu apă sâmbătă dimineaţă după o viitură rapidă care l-a inundat prea repede pentru ca oamenii să scape.

Duminică, cinci corpuri noi au fost găsite într-un autobuz scufundat, printre care cel al unei femei în vârstă de peste 70 de ani, a indicat agenţia Yonhap.

Majoritatea victimelor, printre care 17 morţi şi nouă dispăruţi, sunt din provincia Gyeongsang de Nord, o regiune muntoasă afectată în special de alunecările de teren care au înghiţit case blocând ocupanţii înăuntru.

Unele dintre persoanele dispărute au fost măturate de un râu care s-a revărsat în provincia Gyeongsang de Nord, a indicat ministerul.

Până miercuri sunt prognozate ploi continue, iar administraţia meteorologică din Coreea de Sud a avertizat că actualele condiţii meteo reprezintă un pericol "serios".

Știrea inițială:

După trei zile de ploi torenţiale, în Coreea de Sud au murit şapte oameni şi au fost daţi dispăruţi trei.

Au avut loc alunecări de teren, iar apele s-au revărsat peste un baraj, au anunţat sâmbătă oficialităţile citate de Reuters, scrie Agerpres.

Peste 1.500 de oameni evacuați

Până la ora locală 11:00 (02.00 GMT) numărul celor evacuaţi în întreaga ţară ajunsese la 1.567, a comunicat ministerul de interne de la Seul. Bilanţul respectiv s-ar putea agrava, deoarece în acumularea de la Goesam din provincia Chungcheong de Nord se colectau peste 2.700 de metri cubi de apă pe secundă, capacitatea maximă de deversare.

Compania feroviară naţională a anunţat că nu mai circulă niciun tren în afara celor de mare viteză, care ar putea întârzia din cauza dificultăţilor de operare, iar siguranţa circulaţiei pe căile ferate este periclitată de alunecări de teren, inundaţii şi căderi de pietre.

O alunecare de teren care a acoperit şinele cu pământ şi nisip în Chungcheong de Nord a provocat vineri deraierea unui tren de mică viteză, conform ministerului transporturilor. Mecanicul a fost rănit, dar trenul nu transporta pasageri.

Sâmbătă, la o întâlnire cu autorităţile guvernamentale, premierul Han Duck-soo a cerut armatei să participe activ la operaţiunile de salvare şi să colaboreze cu oficialităţile civile pentru mobilizarea forţelor umane şi a echipamentelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE