Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU Balerina-fizician Merritt Moore dansează cu roboții: Trebuie să fiu foarte intuitivă cu mine însămi, fiindcă e un fel de oglindire

Balerină și cercetătoare în fizică cuantică, două preocupări care la prima vedere par diametral opuse, dar care au inspirat-o și format-o în egală măsură pe Merritt Moore, o tânără americancă recunoscută în întreaga lume drept balerina care dansează cu roboți.

Euronews România a stat de vorbă cu celebra balerină-fizician cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la târgul GoTech World, unde a pus în scenă celebrul său dans cu roboți. Interesant este că profesoara de balet care a fost inspirația și tutorele ei în lumea dansului este tocmai o fostă balerină româncă de la Opera Națională din București.

VIDEO | Roboți și aplicații pentru viitor. Inteligența artificială ne ușurează viața

"Mama a avut ideea să mă trimită la balet pe la 15 ani, a zis că trebuie să îmi îndrept postura, pentru că mergeam ca bunicul. Mi-a zis că dacă merg 6 luni, după aceea nu mai trebuie să mă mai duc la ore de dans. Dar când am început, pur și simplu m-am îndrăgostit de muzică, de cum mă puteam exprima imediat prin mișcare. Întotdeauna mi s-a părut că vorbele sunt mai greoaie, adică nu reușeam să exprim bine în cuvinte ceea ce simțeam, dar prin mișcare puteam să mă exprim imediat, așa că m-am îndrăgostit pe loc. Ai mei au zis atunci: gata, poți să renunți, dar deja îmi intrase în sânge, era prea târziu", a povestit Moore pentru Euronews.

Când era la facultate, la Harvard, unde a studiat fizică, s-a întreținut financiar dansând balet. A avut audiții cu 25 de companii, iar ultima dintre ele i-a oferit și un contract.

A continuat să danseze profesionist cât a fost la doctorat la Oxford

"O prietenă a unei prietene a exclamat, când m-a văzut dansând, «parcă lucra în domeniul roboticii». Mi s-a părut interesant, având un background în fizică, și asta era fix înainte de pandemie. Apoi a venit pandemia și toate spectacolele de dans au fost anulate, nu mai aveam de lucru ca dansatoare, nici nu mă mai puteam antrena cu alți balerini și aspectul acesta e foarte important pentru noi. Eram complet izolată și m-am gândit: roboții nu se pot îmbolnăvi de COVID, poate aș putea să dansez cu un robot. Așa a început colaborarea cu universal robot, care este un robot industrial fără mâini și picioare", a povestit Moore.

Așa a început celebrul balet cu roboți, pe care l-a dansat și în România.

"Atunci când dansez cu un robot, într-un fel trebuie să fiu foarte intuitivă cu mine însămi, fiindcă e un fel de oglindire. Apoi, fiind un obiect, pot să-mi imaginez că dansez cu memoriile mele, cu viitorul, cu trecutul", a explicat balerina procesul artistic.

În ceea ce privește partea științifică, ea cercetează cum poate fi aplicată fizica cuantică în industrie, cum ar fi calculatoarele cuantice.

"În prezent, în cazul calculatoarelor cuantice, suntem în punctul în care eram în anii 1960 cu calculatoarele acelea cât o cameră, mai avem mult de inovat. Cred că până în 2050-2060 vom fi găsit tranzistoarele pentru calculatoarele cuantice. În rest, este greu de prezis, dar sigur vom avea răspunsuri pentru probleme ca optimizarea energiei", a mai spus balerina-fizician.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE