Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studierea Războiului: Amânarea discursului lui Putin denotă îngrijorare privind controlul asupra informațiilor despre războiul din Ucraina

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a amâna pentru anul viitor discursul anual, susținut în Parlamentul rus denotă că liderul de la Kremlin este în continuare „nesigur pe abilitatea sa de a gestiona spațiul informațional rusesc”, pe fondul eșecurilor înregistrate în războiul din Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Organizația americană cu sediul la Washington a remarcat „criticile tot mai dese” la adresa lui Vladimir Putin în cazul invaziei din Ucraina, potrivit Euronews.com.

Într-un raport publicat miercuri, reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului susțin că planurile lui Vladimir Putin de a declara victoria au fost date peste cap de eșecurile militare ale Armatei ruse. Retragerea din regiunea Kievului și din nordul Ucrainei a fost urmată de eșecul de a controla teritoriile pe care Moscova a anunțat că le-a anexat.

Pentru prima oară în 10 ani, Vladimir Putin nu va rosti discursul pe care-l susținea, în mod normal, la sfârșitul anului.

În 2014, Putin „a profitat de ocazie” pentru a-și rosti "discursul din Crimeea" pentru a sărbători anexarea ilegală a teritoriului ucrainean, iar anul acesta „a anticipat probabil un rezultat asemănător la începutul primăverii, însă a amânat pe termen nedefinit discursul", se arată în raport.

„Este posibil ca Putin să aștepte și să spere în continuare să țină un discurs grandios de victorie în 2023 sau să amâne momentul în care va trebui să recunoască faptul că Rusia nu-și poate îndeplini obiectivele maximaliste, frecvent reafirmate în Ucraina", arată ISW.

„Putin nu ar avea încredere în capacitatea sa de a găsi o justificare pentru costul războiului său asupra afacerilor interne și globale rusești atunci când se adresează publicului și elitelor rusești”, a mai precizat organizația americană.

Discursul președintelui rus este adresat în fiecare an celor două camere ale Parlamentului rus, cutuma fiind introdusă pentru prima oară în 1994. A fost comparat cu discursul anual al președintelui SUA privind "Starea Uniunii", notează sursa citată.

Agenția rusă TASS a relatat luni că discursul lui Vladimir Putin nu va fi organizat anul acesta și, cel mai probabil, va fi rostit în 2023.

Referitor la speculațiile apărute în Rusia cu privire la data cuvântării președintelui, ISW a amintit că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, "le-a cerut rușilor să nu mai ghicească în cafea” data următorului discurs.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE